Almenys tretze presos morts en una brega a un centre penitenciari de l'Equador

Una rinya entre bandes al mateix presidi al maig va acabar amb 44 morts i 10 ferits

Agents de seguretat a la presó on s'ha produït la baralla
Agents de seguretat a la presó on hi ha hagut la brega / Reuters

Almenys tretze persones han mort i dos més han resultat ferides en una rinya entre reclusos d'una presó de la ciutat de Santo Domingo de los Colorados, al centre de l'Equador i a dues hores i mitja de la capital, Quito, segons ha confirmat el Servei Nacional d'Atenció Integral (SNAI) a Persones Privades de Llibertat, la unitat penitenciària del país.

Les autoritats penitenciàries han aconseguit recuperar el control del centre penitenciari i la Fiscalia ha iniciat les investigacions sobre les víctimes mortals, algunes de les quals haurien sigut assassinades amb crueltat. En Twitter circulen imatges i informacions sobre algunes de les persones mortes, que mostren cossos desmembrats i decapitats.

Familiars de les víctimes asseguren que la baralla va començar en un pavelló de mínima seguretat, que fou atacat per reclusos d'una altra secció.

Aquesta ha sigut la segona batussa a la presó des de maig, quan hi hagué 44 morts i 10 ferits. Les autoritats equatorianes estimen que els enfrontaments entre bandes per control dels centres penitenciaris s'ha cobrat la vida de més de 400 persones des de 2020.

Al setembre, el govern del president Guillermo Lasso va declarar en estat d'excepció al sistema penitenciari de l'Equador per a dur a terme millores en els centres de rehabilitació social i fer front a l'amuntonament i a la violència en les presons. Un mes després, l'organisme tècnic del Sistema Nacional de Rehabilitació Social va definir un pla de treball per a l'enfortiment del sistema carcerari, amb la participació d'experts acadèmics, que han proposat reformes normatives i accions enfocades al respecte als drets humans. 

També et pot interessar

stats