Almenys 9 morts i 150.000 evacuats en una nova onada d’incendis a Califòrnia

Camp Fire, l’incendi més devastador dels tres declarats, ha arrasat 28.000 hectàrees en només 24 hores.

L'incendi Woolsey arrasa Malibú, a Califòrnia, als Estats Units.
L'incendi Woolsey arrasa Malibú, a Califòrnia, als Estats Units. / Reuters (Eric Thayer)

Almenys nou persones han perdut la vida a Califòrnia, als Estats Units, com a conseqüència dels incendis declarats en les últimes hores. A més, 150.000 persones han sigut desallotjades i es calcula que hi ha desenes de desapareguts.

Nou de les víctimes mortals són de Paradise, una ciutat de 26.000 habitants localitzada al nord de l’estat. Cinc dels cossos han sigut trobats calcinats a l’interior o fora dels seus vehicles quan tractaven de fugir de les flames per carretera. Aquest és l’incendi més devastador dels tres que assolen Califòrnia. Batejat amb el nom de Camp Fire, ha arrasat 28.000 hectàrees en només 24 hores.

El regidor de l’Ajuntament de Paradise, Scott Lotter, que va eixir de la localitat junt amb la seua família, va declarar al diari The Sacramento Bee que el ‘‘poble sencer està en flames’’ i va descriure un escenari ‘‘d’horror i caos’’ amb les carreteres col·lapsades pel trànsit i els vehicles abandonats.

A més de Camp Fire uns altres dos incendis continuen actius al sud de l’estat

El segon incendi assola la ciutat de Thousand Oaks i la de Malibú, coneguda per ser el lloc de residència de diversos famosos. El Woolsey Fire, com és conegut aquest segon foc, ha cremat de moment 3.200 hectàrees i ha obligat a desallotjar 75.000 residències dels comtats de Ventura i Los Angeles. De moment no s’ha confirmat cap mort, tot i que els mitjans locals informen que ‘‘diverses’’ persones estan atrapades per les flames.

Entre les persones desallotjades figuren celebritats de Hollywood com ara Lady Gaga, Guillermo del Toro o Alyssa Milano. També la mediàtica Kim Kardashian, que va abandonar junt amb els seus fills la vivenda a localitat de Calabassa.

El tercer gran incendi s’ha engolit 2.500 hectàrees. És el de Hill, declarat a la vall de Santa Rosa, una zona pròxima també al comtat de Ventura.

Els tres incendis s’han propagat amb rapidesa a causa de la poca humitat del terreny i els forts vents. En el cas del sud de l’estat, se’ls coneix com a vents de Santa Ana, i es caracteritzen per ser molt secs ja que bufen amb força cada tardor provinents de l’àrea desèrtica de l’interior de Califòrnia.

També et pot interessar

stats