Almenys 55 persones migrants morts en l'accident d'un tràiler a Mèxic

En el vehicle, que ha xocat contra un pont i ha bolcat, viatjaven amuntonades 152 persones d'origen centreamericà

Els testimonis de l'accident contemplen la retirada dels cossos
Els testimonis de l'accident contemplen la retirada dels cossos / Jacob García (Reuters)

Almenys 55 persones migrants han mort en l'accident d'un tràiler en una carretera de l'estat de Chiapas, al sud-est de Mèxic. En el vehicle viatjaven amuntonades 152 persones d'origen centreamericà, la majoria de Guatemala i el Salvador, de les quals 73 es troben ferides, algunes en estat greu, segons l'últim recompte oficial. Moltes de les víctimes són menors d'edat.

Els vídeos publicats en les xarxes socials pels testimonis en els primers moments del sinistre han permés comprovar la magnitud de tragèdia, una de les més greus d'aquest tipus a Mèxic. Les imatges mostren el camió bolcat de costat, acompanyat de desenes de cossos apilats en l'asfalt i ferits en estat de xoc.

L'accident va tindre lloc vora les 15:30 hores locals d'aquest dijous (les 23:30 ací) quan el va tràiler va xocar amb la paret del mur d'un pont per a vianants, va perdre el sostre de la caixa, on viatjaven les persones, i finalment va bolcar de costat. Desenes de migrants van morir en l'acte a conseqüència del xoc. Els primers indicis apunten a l'excés de velocitat.

Segons els testimonis dels supervivents els viatge va començar a la ciutat de Comitán de Domínguez, a Chiapas, prop de la frontera amb Guatemala.

Crítiques a Mèxic per la gestió de l'augment de la pressió migratòria

Centenars de milers de persones estrangeres, en la majoria centreamericans i haitians, han sigut identificats enguany a Mèxic en travessia cap als Estats Units. En els últims mesos les autoritats mexicanes han frenat desenes de caravanes d'aquest tipus que volien travessar el país. S'han interceptat a 228.115 persones migrants de les quals se n'han deportades 82.627 fins a l'octubre, unes xifres que no s'hi veien des de fa quinze anys. Vora 123.000 persones han demanat l'estatus de refugiat al país en aquest període, un altre registre rècord que contrasta amb les 40.000 peticions dels últims anys.

El govern mexicà està rebent crítiques pel seu tracte als migrants, entre les quals les de l'ONU, en aquestes operacions i pel desplegament de desenes de milers d'agents de les forces armades en les fronteres nord i sud del país com a part de la cooperació en matèria migratòria amb els Estats Units. Davant l'increment dels controls, els traficants de persones han empitjorat les ja de per si lamentables condicions dels viatges, explorant rutes alternatives, menys segures, en la travessia cap als Estats Units.

Imatge de l'accident dels del pont amb què ha xocat el camió
Imatge de l'accident dels del pont amb què ha xocat el camió / Jacob García (Reuters)

També et pot interessar

stats