Almenys 41 recluses mortes en un altercat amb incendi en una presó d'Hondures

Les autoritats de seguretat han ordenat la intervenció immediata d'aquesta presó de dones

Policies i militars vigilen el Centre Femení d'Adaptació Social (Cefas), a Hondures
Policies i militars vigilen el Centre Femení d'Adaptació Social (Cefas), a Hondures / Gustavo Amador (Efe)

Almenys 41 dones han mort i altres set han resultat ferides en un altercat i un incendi registrats dimarts en el Centre Femení d'Adaptació Social (Cefas), prop de la capital d'Hondures.

El portaveu del Ministeri Públic, Yuri Mora, ha confirmat que "de moment, 41 recluses han mort, la majoria estan calcinades", però la xifra final es coneixerà quan concloga l'alçament dels cadàvers.

La presidenta de l'Associació de Familiars de Privats de Llibertat, Delma Ordóñez, ha explicat que la baralla i l'incendi al Cefas van ocórrer suposadament després que les autoritats notificaren noves regles a l'interior de la presó.

La viceministra de Seguretat, Julissa Villanueva, ha ordenat una "intervenció immediata" a la presó de dones després de declarar una emergència i ha assegurat que les autoritats "no tolerarem actes vandàlics ni tampoc irregularitats".

Villanueva ha dit que la batussa és "producte de les accions del crim organitzat" en resposta a la intervenció anunciada per les autoritats en les presons d'Ilama, a Santa Bárbara, en l'occident del país, i de La Ceiba, al Carib.

En Cefas s'ha "reactivat el vandalisme i algunes dones, amb armes i passamuntanyes, van cremar coses", però el foc ja ha sigut controlat pel Cos de Bombers d'Hondures, ha assenyalat Villanueva, que ha sigut designada per la presidenta hondurenya, Xiomara Castro, per a liderar una intervenció de les presons del país.

Les autoritats hondurenyes van anunciar el 18 d'abril un conjunt de mesures per a posar orde en les presons del país que impliquen el bloqueig de telefonades de mòbils, un desarmament real dels presos i la classificació dels reus per perillositat.

Des d'abril, una desena de tirotejos o enfrontaments s'han registrat a les presons d'Hondures, on impera la sobrepoblació i l'amuntonament, la falta d'instal·lacions físiques adequades i segures per a l'allotjament dels reclusos, i les condicions d'higiene i salubritat són deplorables.

També et pot interessar

stats