Un bombardeig deixa vora 500 morts a un hospital a Gaza

Les autoritats sanitàries palestines atribueixen l'atac aeri a Israel, mentre que l'exèrcit israelià defén que es deu a un llançament fallit de coets per milicians jihadistes

Imatges després del bombardeig a l'hospital Al-Ahli de Gaza / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'octubre 2023 - 19:47 Actualitzat: 17 d'octubre 2023 - 23:00

Un atac aeri ha matat aquest dimarts a última hora de la vesprada al voltant de 500 persones a l’hospital Al-Ahli, situat al centre de Gaza, segons han informat les autoritats sanitàries que es troben al lloc dels fets, que atribueixen el bombardeig a Israel. Es tracta així de la massacre més gran en l'enclavament de les cinc guerres que hi ha hagut entre les milícies palestines de Gaza i Israel des del 2008.

En canvi, l'Exèrcit israelià ha defés que l'explosió es deu a un llançament fallit de coets per milicians del grup Jihad Islàmica Palestina (JIP) cap a Israel. Un portaveu del cos ha assegurat que "múltiples fonts d'intel·ligència indiquen que la Jihad Islàmica és responsable del llançament fallit del coet que va impactar a l'hospital".

Davant d'aquest encreuament d’acusacions, l’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha demanat que s’establisca “clarament” la responsabilitat de l’atac perquè els responsables puguen "retre comptes". "Les notícies procedents de l'hospital afigen horror a la tragèdia que té lloc davant dels nostres ulls des de fa dies", ha assegurat en el seu compte oficial en X (abans Twitter).

Els mitjans estatals de Palestina han informat que el president palestí, Mahmud Abbas, ha declarat tres dies dol després de l’atac. Després del bombardeig de l'hospital, el president de l'autoritat nacional palestina acaba de dir que no s'entrevistarà amb el president Joe Biden, que té previst visitar aquest dimecres la zona del conflicte.

Reaccions de rebuig internacional

Les reaccions han anat arribant. El Ministeri d'Afers Exteriors egipci ha condemnat enèrgicament aquest "bombardeig deliberat" que "ha provocat la mort de centenars de persones innocents" i que ha considerat "una greu violació de les disposicions del dret internacional i humanitari", així com "dels valors més bàsics de la humanitat". En la nota, demana a Israel que pose fi "immediatament a les polítiques de càstig col·lectiu contra el poble de Gaza" i insta tota la comunitat internacional, "especialment els països importants i influents, a intervindre-hi per a posar fi a aquestes violacions".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit també que aquest atac no respecta el dret internacional. "Un atac contra civils no està en línia amb el dret internacional", ha dit Michel en una roda de premsa, al final de la cimera extraordinària que els líders europeus han celebrat per videoconferència per a analitzar les conseqüències del conflicte.

També s'hi ha pronunciat el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que ha qualificat d'"inacceptable" i contrari a les lleis internacionals l'atac d'aquest dimarts contra un hospital a la Franja de Gaza. El degoteig de condemnes ha sigut constant al llarg de la nit, entre altres d'Arabia Saudita.

D’altra banda, els governs de Rússia i els Emirats Àrabs Units han demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides el 18 d’octubre després de l’atac a l’hospital, segons ha avançat l’ambaixador adjunt de Moscou davant de l’ONU, Dmitri Polianski. 

L’OMS condemna l’atac i demana la protecció “immediata” dels civils

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha condemnat “enèrgicament” l’atac a l’hospital, un dels vint que es troben al nord de la Franja de Gaza. Expliquen que no s’ha pogut complir l’orde d’evacuació de l'exercit israelià a causa de la inseguretat actual, l’estat crític de molts dels pacients i la falta d’ambulàncies, personal, capacitat de llits i refugi alternatiu per als desplaçats. “L’OMS demana la protecció activa immediata dels civils i l’atenció sanitària. Les ordes d’evacuació han de revertir-se. S’ha de respectar el dret internacional humanitari, fet que significa que l’atenció de salut ha de protegir-se activament i mai pot ser un objectiu”, sentencia el comunicat que han compartit a través de les xarxes socials. 

També et pot interessar

stats