Almenys 20 morts durant els enfrontaments entre hindús i musulmans a Nova Delhi

Les hostilitats han esclatat arran de la nova llei de ciutadania, una reforma legal que facilita la nacionalitat a minories religioses.

Forces de seguretat patrullen prop del lloc dels enfrontaments violents a l’est de Nova Delhi
Forces de seguretat patrullen prop del lloc dels enfrontaments violents a l’est de Nova Delhi / STR (Efe)

Almenys 20 persones han mort i 200 han resultat ferides durant els enfrontaments entre grups hindús i musulmans a Nova Delhi, una violència que ha coincidit amb la visita del president dels Estats Units, Donald Trump. Les hostilitats a la capital de l’Índia van esclatar arran de la nova llei de ciutadania, una reforma legal que facilita la nacionalitat a les minories religioses arribades des de Bangla Desh, el Pakistan o l'Afganistan.

La norma s’adreça als hindús, sikhs i cristians que han patit persecució en aquests països de majoria musulmana, i que ha motivat l’eixida al carrer d’aquesta comunitat que representa un 14% de la població índia. Els detractors mantenen que la llei, promoguda pel govern del nacionalista hindú Narendra Modi, és esbiaixada contra els musulmans i perjudica la constitució secular. L’executiu, en canvi, nega que tinga cap prejudici contra els més de 180 milions de musulmans del país.

Testimonis locals asseguren que les multituds portaven pals, canonades i pedres pels carrers del nord-est de Delhi. Els núvols de fum negre eixien d’un mercat de pneumàtics i, segons les fonts, moltes persones van resultar ferides per armes de foc i els saquejos se succeïen als barris més pobres de la ciutat. Els dispositius policials desplegats a la zona van utilitzar gasos lacrimògens i granades de fum per tal de dispersar els manifestants.

Morts per les protestes al llarg de tot el país

Encara que la capital índia ha sigut epicentre d’aldarulls des del desembre, quan la llei es va aprovar, els disturbis dels últims dies són els pitjors episodis de violència que ha viscut la capital. L’onada de protestes contra la controvertida llei va deixar entre el desembre i el gener més d’una vintena de morts a tot el país. No obstant això, no s’havia registrat cap mort a la capital.

El matí d’aquest dimecres, milers d’efectius estan desplegats en diferents àrees del nord-est de la ciutat, que es troba en aparent calma. “La situació és relativament millor que ahir a les zones de violència”, ha declarat aquest dimecres Atul Garg, el director del cos de bombers de Delhi. A més, l’executiu ha imposat entre altres mesures la secció 144 del Codi Penal, que prohibeix les reunions de més de quatre persones.

També et pot interessar

stats