Almenys 14 morts en un atac en el sud de Tailàndia

Els insurgents d’ètnia malaia i fe musulmana denuncien la discriminació que pateixen per part del govern central i exigeixen més autonomia.

Experts forenses examinen el lloc on s’han comés els assassinats a la província de Yala
Experts forenses examinen el lloc on s’han comés els assassinats a la província de Yala / Surapan Boonthanom (Reuters)

Almenys 14 persones han mort i diverses han resultat ferides en atacs coordinats atribuïts a la insurrecció musulmana en el sud de Tailàndia, escenari d’un conflicte que ha costat la vida a més de 7.000 persones des de 2004.

Un grup de rebels ha assaltat tres llocs de seguretat de la província de Yala, segons ha informat un representant del Comando d’Operacions de Seguretat Interna, qui ha incidit que encara investiguen el succés. L’atac encara no l'ha reivindicat cap grup rebel dels que actuen en aquesta regió, on els atemptats amb armes lleugeres, assassinats i atacs amb explosius són freqüents a les províncies de Pattani, Yala i Narathiwat. Hi continuen desplegats més de 40.000 membres de les forces de seguretat i a més estan vigents l’estat d’excepció i la llei marcial.

Més de 7.000 persones han mort en enfrontaments en aquesta zona des que el moviment separatista musulmà va reprendre la lluita armada en 2004, després d’una dècada de letargia, segons el recompte de l’organització Deep South Watch. Els insurgents d’ètnia malaia i fe musulmana –la majoritària a la regió– denuncien la discriminació que pateixen per part del govern central i exigeixen més autonomia, fins i tot la creació d’un estat islàmic que integre les tres províncies que van formar l'antic sultanat de Pattani i que Tailàndia es va annexionar fa més d’un segle.

També et pot interessar

stats