Alliberen als Estats Units un pres 68 anys després que el condemnaren a cadena perpètua, amb 15 anys

Joseph Ligon sempre s’ha declarat innocent i, al final, un tribunal de Filadèlfia ha decretat que el seu empresonament era inconstitucional.

Joseph Ligon en l'actualitat i quan va entrar en la presó
Joseph Ligon en l'actualitat i quan va entrar en la presó / AP

Joseph Ligon, considerat el pres que més temps estava tancat a la presó als Estats Units des de jove, ha sigut posat en llibertat als 83 anys i ha abandonat el centre penitenciari Phoenix al comtat de Montgomery, Pennsilvània, després de passar 68 anys entre reixes, des del 1953.

Ell sempre s’ha declarat innocent i, al final, un tribunal de Filadèlfia ha decretat que el seu empresonament era inconstitucional. Durant estes set dècades ha mort bona part de la seua família i el món ha canviat tant que este home, per exemple, mai havia vist un gratacels. “M’agrada ser lliure”, ha explicat al diari The Philadelphia Inquirer.

Va ser condemnat a cadena perpètua quan tenia 15 anys pel seu paper en una sèrie de robatoris i assalts perpetrats per un grup d’adolescents que van deixar dos morts i sis ferits per arma blanca. L’home va admetre haver participat en el crim juntament amb un grup d’adolescents borratxos, però va negar haver matat cap de les víctimes mortals.

El 2017 es va moderar la seua sentència reduint a 35 anys el temps mínim que havia de complir, després que la Cort Suprema dictaminara que les cadenes perpètues automàtiques per a xiquets són una crueltat. Aquella decisió va permetre a molts reclusos demanar la llibertat condicional, però Ligon no va demanar aquesta mesura i va continuar lluitant per la seua llibertat completa.

El seu advocat va argumentar que la condemna perpètua de Ligon era inconstitucional, perquè la sentència per a un menor d’edat ha de ser individualitzada segons cada cas particular. El novembre de 2020, la jutgessa va ordenar que Ligon fora sentenciat de nou o posat en llibertat en un termini de 90 dies, que ha expirat l’11 de febrer i l’home finalment ha eixit de la presó.

També et pot interessar

stats