Alliberen 128 xiquets soldats al Sudan del Sud

Des del començament d'any, el nombre de xiquets alliberats ascendeix a 900. Es calcula que encara 19.000 menors hi estan vinculats a grups armats.

Cerimònia d’alliberament dels xiquets soldats a Asanza, el Sudan del Sud

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha anunciat l’alliberament de 128 xiquets que combatien en grups armats del Sudan del Sud a la ciutat de Yambio, al sud-oest del país. Des del començament d'any, el nombre de xiquets soldats desmobilitzats en el marc d'aquest programa d'Unicef ascendeix a 900, segons un comunicat de l'organisme.

“El progrés ens dona esperança perquè els xiquets que encara serveixen en les files dels grups armats, que són 19.000, puguen retrobar-se amb les seues famílies”, va declarar el representant d'Unicef al Sudan del Sud, Mahimbo Mdoe. 

Als xiquets se’ls va desarmar i se'ls va proporcionar roba per a substituir els uniformes, en una cerimònia celebrada a Yambio.

Segons l'agència de l'ONU, la majoria dels 128 xiquets, entre els quals hi ha 38 xiquetes, lluitaven en les files el Moviment Popular d'Alliberament del Sudan del Sud (SPLM). 

Les famílies dels xiquets rebran ajuda alimentària durant tres mesos per part del Programa Mundial d'Aliments per a ajudar en la reintegració inicial.

D’altra banda, als xiquets se’ls sotmetrà a exàmens mèdics i rebran suport i assessorament psicològic com a part del programa de reintegració dut a terme per la Unicef i els seus socis al Sudan del Sud.

L'organització ha afegit que els xiquets rebran classes i realitzaran pràctiques professionals per a millorar-ne les condicions econòmiques i de vida, i se'ls proporcionaran oportunitats perquè més endavant continuen la seua formació.

Diumenge passat, el govern i els principals líders de l'oposició armada del Sudan del Sud van signar a Khartum un acord de pau amb el qual esperen posar fi al conflicte que es va iniciar al desembre de 2013. Des d’aquell moment, almenys 10.000 persones han mort i quatre milions s'hi han vist desplaçades.  

També et pot interessar

stats