Alerta màxima a Indonèsia per l'erupció del volcà Ruang

Les autoritats tanquen un aeroport i ordenen evacuacions massives en un radi de sis quilòmetres pel risc de tsunami

Erupció del volcà Ruang a Indonèsia, aquest dimecres
Erupció del volcà Ruang a Indonèsia, aquest dimecres / Efe

Les autoritats indonèsies han elevat al màxim el nivell d'alerta per l'erupció del volcà Ruang, situat en una illa remota de la província de Cèlebes septentrional (a l'est de l'arxipèlag), i han demanat l'evacuació "immediata" de la població que es trobe en un radi de sis quilòmetres de la zona pel perill que es produïsca un tsunami. L'orde afecta centenars de persones. També han decretat el tancament preventiu de l'aeroport provincial de Manado per a protegir-se de les pluges de cendra.

Feia dies que el Ruang havia començat a escopir lava, roques i cendra, però dimecres l'erupció va ser contundent. Una columna de lava, acompanyada de cendres de color vermell foc eren visibles des de tres quilòmetres a la redona. Diversos vídeos en les xarxes socials mostren una escena dantesca amb llamps morats travessant el cel. "Hem d'escapar perquè la cendra s'acosta", se sent dir a un dels testimonis que va captar l'erupció mentre fugia.

Més de 800 persones han sigut desallotjades i les autoritats han ampliat encara més la zona d'evacuació després que l'agència de vulcanologia haja elevat l'estat d'alerta al nivell més alt. "El potencial de noves erupcions encara és gran, per això hem d'estar alerta", ha apuntat el responsable de l'agència Heruningtyas Desi Purnamasari aquest dijous. L'organisme també ha rebut informes que reporten danys en cases per la caiguda de roques i cendres, cosa que ha obligat també a desallotjar un hospital proper, ha afegit el funcionari.

La companyia aèria Air Asia ha cancel·lat els vols amb nou aeroports a l'est de Malàisia i Brunei després que les autoritats aèries advertiren que hi havia amenaces per a la seguretat.

L'Agència Nacional de Mitigació de Desastres ha acotat una àrea de sis quilòmetres al voltant del volcà i ha demanat evacuar tots els residents, alguns també de l'illa veïna de Tagulandang. Vora 1.500 veïns que es trobaven en zones d'alt risc han sigut desallotjats immediatament, però queden uns 12.000 afectats més. Les autoritats també han avisat del risc d'un tsunami si parts de la muntanya s'enfonsen sota l'oceà. No seria la primera vegada que ocorre. En 1871 unes 400 persones perderen la vida a causa de l'enorme ona que va desencadenar una erupció del volcà Ruang.

També et pot interessar

stats