Alerta al Japó per l'augment d'infeccions vinculades a una variant rara d'estreptococ

El patogen, amb un increment significatiu a Tòquio, pot causar una malaltia greu que té una taxa de mortalitat del 30%

Diverses persones caminen per un carrer a Tòquio
Diverses persones caminen per un carrer a Tòquio / Kim Kyung-Hoon (Reuters)

Les autoritats sanitàries del Japó insten la població a extremar les mesures higièniques i de prevenció pel fort augment dels contagis per una variant poc comuna d'estreptococ, capaç de causar una malaltia greu amb una taxa de mortalitat del 30%. Al llarg del 2023, el país nipó ha confirmat una xifra rècord de 941 pacients d'infeccions estreptocòcciques invasives greus i des de principi d'any se n'han comptabilitzat 517, el triple que en el mateix període de l'any anterior, segons dades de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses (NIID).

Les estadístiques més recents de l'organisme, que registra els casos des de principis d'any fins al passat 17 de març, constaten un increment especialment significatiu dels casos a Tòquio, 88, la majoria pacients en la quarantena. L'esclat s'està produint sobretot en l'àrea de Kanto —on està la capital—, ha explicat aquest dilluns un portaveu de la secció de control d'epidèmies del Ministeri de Salut japonés. I encara que el focus està ara mateix al Japó, altres països com Suècia, l'Argentina o el Canadà també han experimentat increments notables, ha puntualitzat.

Les infeccions per bacteris del grup estreptococ poden causar rarament síndrome de xoc tòxic estreptocòccic (STSS, per les sigles angleses), provocat principalment per l'estreptococ del grup A, més comú en xiquets, i amb una taxa de mortalitat del 30%. En l'escenari actual, les autoritats sanitàries nipones demanen a la població que busque atenció mèdica immediatament si presenten símptomes com ara dolor en les extremitats o febre, ja que l'empitjorament pot ser ràpid i en alguns casos provocar necrosis en les extremitats. Per aquesta raó, també es coneix el patogen com al "bacteri carnívor".

Es creu que la ràpida propagació d'aquestes infeccions, que es contagien per contacte amb secrecions nasals o bucals, es deu en part a la relaxació de les mesures adoptades en anys recents amb motiu de la pandèmia de covid-19. "Des de l'època de la covid ha augmentat el nombre de pacients que pateixen malalties respiratòries i els casos d'aquesta malaltia rara per Streptococcus pyogenes estan en augment, al Japó i en altres països també", va dir el portaveu governamental, Yoshimaha Hayashi, en una roda de premsa la setmana passada. Igualment, se sospita que la soca M1UK, altament contagiosa i en augment al Regne Unit des de la dècada dels 2010, és un altre factor important de la propagació actual de les infeccions.

Les autoritats sanitàries japoneses començaren al gener una campanya de conscienciació per a previndre infeccions i estan duent a terme anàlisis per a determinar les soques dels contagis.

El 2014 el Japó va comptabilitzar 268 casos d'STSS i la xifra va arribar a 894 el 2019, just abans del tancament fronterer pel coronavirus. Després d'això es van produir dos anys de descens, els que l'arxipèlag es va mantindre tancat al turisme, fins que el 2022 ha remuntat l'epidèmia.

També et pot interessar

stats