Alerta al Brasil per una mutació del coronavirus a l'Amazones que podria ser tres vegades més contagiosa

Les autoritats sanitàries, que atribueixen el descontrol de la pandèmia a la regió de Manaus, anticipen una bona resposta a les vacunes.

Revisió mèdica a una dona abans d'un test de coronavirus a la regió amazònica de Manaus
Revisió mèdica a una dona abans d'un test de coronavirus a la regió amazònica de Manaus / Bruno Kelly (Reuters)

La nova amenaça de la pandèmia s'anomena P.1, una nova variant identificada a l'Amazones. El ministre de Salut del Brasil, Eduardo Pazuello, assegura que podria ser tres vegades més contagiosa que la soca habitual i atribueix el descontrol dels contagis a Manaus, la capital de la regió selvàtica.

Tanmateix, sembla que la mutació no seria immune a les vacunes que des de fa tres setmanes s'han començat a administrar al país: Sinovac Biotech i la britànica AstraZeneca. "Gràcies a Déu, teníem notícies clares de l'anàlisi que les vacunes encara tenen un efecte contra aquesta variant", va explicar Pazuello, sense aportar més informació.

La nova mutació va identificar-se el passat 9 de gener al Japó, en les mostres analitzades de quatre passatgers que aterraren a Tòquio després de passar un temps a l'Amazones.

Les anàlisis de l'Institut de Medicina Tropical de la Universitat de Sao Paulo (USP) van revelar la presència de la nova mutació en el 51% dels casos revisats de desembre; un percentatge que ha crescut un 91% al gener, senyal evident d'una alta capacitat infectiva. Ara mateix la P.1 és la variant principal a Manaus.

Dues investigacions aprofundeixen ara mateix en el coneixement d'aquesta nova mutació. L'institut Butantan de Sao Paulo, que s'ha associat amb Sinovac per a testar i produir la vacuna xinesa, espera poder oferir resultats d'ací a dues setmanes. En paral·lel la Universitat d'Oxford analitza mostres que ha enviat el centre biomèdic Fiocruz de Rio de Janeiro, que col·labora amb AstraZeneca per a l'administració de la vacuna de la farmacèutica al país.

També et pot interessar

stats