Alerta als Països Baixos per la venda de kits per a infectar-se a posta i aconseguir el certificat Covid-19

La Inspecció de Salut i Atenció Juvenil demana a la població no caure en aquesta perillosa moda, que s'ha començat a propagar en saber-se que el govern holandés planeja llevar el passaport als no vacunats

Diversos joves a la plaça Rembrandt d'Àmsterdam el passat 13 de novembre
Diversos joves a la plaça de Rembrandt d'Amsterdam el passat 13 de novembre / Ramon van Flymen (Efe)

La comercialització per internet de kits per a contagiar-se intencionadament amb coronavirus als Països Baixos ha posat en alerta les autoritats. És la perillosa moda que ha començat a escampar-se especialment entre la població més jove, com la solució per a mantindre el passaport Covid-19 sense haver de vacunar-se ara que el govern d'aquell país planeja excloure la població no immunitzada del certificat encara que done negatiu en una prova diagnòstica. Això els impedirà, en la pràctica, accedir a llocs considerats d'alt risc de contagi, entre altres bars, restaurants, esdeveniments musicals, i fins i tot als comerços no essencials.

La Inspecció de Salut i Atenció Juvenil (IGJ) del país ha llançat un missatge als joves en què els demana que “no s'infecten deliberadament” amb el virus per a aconseguir el passaport Covid. “És perillós infectar-se intencionadament amb el coronavirus. En fer-ho, et poses en perill a tu i als altres. La Inspecció de Salut i Atenció a la Joventut està, per tant, indignada per les iniciatives que ofereixen aquesta possibilitat. El coronavirus és perillós. Pots emmalaltir greument”, subratlla l'entitat.

La IGJ avisa que estan proliferant “organitzacions que conscientment volen propagar més el virus”, en al·lusió a grups en línia que ofereixen la possibilitat de contagiar-se per a ser considerats “recuperats de la Covid-19” i obtindre així la el passaport Covid. Aquest document només serà vàlid per a la població que haja superat la malaltia i la que s'haja vacunat si el Parlament aprova la proposta del govern nacional. 

“Em sembla espantós. És una galtada per a qualsevol que s'haja compromés a lluitar contra la pandèmia durant més d'un any i mig. I per descomptat també per als familiars de persones que han perdut la vida pel coronavirus", ha lamentat Marina Eckenhausen, inspectora general. Eckenhausen ha alertat que el risc ja no sols està en la possibilitat de desenvolupar un quadre greu de Covid-19 perquè no s'està vacunat, sinó que “pots infectar uns altres, que també poden emmalaltir greument” fins al punt de posar en risc la seua vida. Així, “qualsevol que s'infecte deliberadament posa en perill la salut pública”, ha sentenciat la IGJ.

Dijous, un lloc web va començar a oferir un paquet per 33,50 euros que inclou un tub amb un líquid per a infectar-se amb el coronavirus i un test ràpid per a verificar el contagi. La inspecció neerlandesa ja està investigant aquest portal per a determinar si realment ofereix material real que posa en risc els usuaris.

Després de dues setmanes encadenant xifres rècord de contagis, les autoritats dels Països Baixos estudien —en línia amb altres països d'Europa— un enduriment de les restriccions, que afectarien principalment la població no vacunada. Només aquest dijous es notificaren 23.000 positius, i la pressió hospitalària tampoc para d'augmentar. 

Un 82,7% de la població major de dotze anys té ja la pauta completa i un 86,4% té almenys una dosi, encara que la campanya de vacunació fa diversos mesos que està estancada. Vora 1,8 milions d'habitants al país es neguen a rebre una injecció contra la Covid-19 bé siga per por, escepticisme cap a les vacunes o per motius religiosos.

També et pot interessar

stats