Alemanya amplia les restriccions a la ciutadania no immunitzada i imposarà la vacunació obligatòria

Se suma així a altres països europeus que han tornat a imposar restriccions, en un afany per erradicar la transmissió del virus

D’esquerra a dreta: l’alcalde de Berlín Michael Mueller, la canceller eixint Angela Merkel, l’actual ministre de Finances i principal candidat pel Partit Socialdemòcrata a les eleccions generals Olaf Scholz, i el primer ministre de Rhine-Westphalia del Nord Hendrik Wuest
D’esquerra a dreta: l’alcalde de Berlín, Michael Müller; la cancellera ixent, Angela Merkel; l’actual ministre de Finances i principal candidat pel Partit Socialdemòcrata a les eleccions generals, Olaf Scholz; i el primer ministre de Rin del Nord-Westfàlia, Hendrik Wüst / Filip Singer (Europa Press)

Tant la cancellera ixent, Angela Merkel, com el successor previst, Olaf Scholz, rebutjaven l'obligatorietat de la vacuna, però finalment han acordat implantar-la, davant de la virulència de la quarta onada.

Merkel, que deixarà el càrrec previsiblement la setmana vinent, ha admés després de l'última reunió amb els líders regionals que la llacuna de ciutadans no immunitzats obliga a fer aquest pas.

Tant el seu bloc conservador com els socialdemòcrates de Scholz i els seus futurs socis –verds i liberals– van defensar en tota la pandèmia que la vacuna seria voluntària, però ara tots dos polítics han canviat de parer.

D’aquesta manera Scholz s'ha compromés a impulsar el tràmit parlamentari perquè la vacuna obligatòria es plasme, en forma de llei, al febrer. Això sí, ha assenyalat que deixarà llibertat de vot als diputats i diputades, davant d'una qüestió que pot topar-se amb rebuig, especialment entre els liberals –els seus futurs socis de coalició, juntament amb els verds.

Noves mesures restictives

A més, Alemanya implantarà noves mesures restrictives per a frenar l'avanç de la covid, entre les quals s'inclouen el tancament de l'oci nocturn a partir d'uns certs nivells d'incidència de contagis, i les restriccions a actes públics i contactes, especialment entre la ciutadania no vacunada, que només podran relacionar-se de manera limitada amb les persones de fora del nucli familiar.

Així, en les activitats d'oci s'aplicarà la regla de les 2G: geimpft (vacunada) o genesen (sanada), independentment de les xifres de contagis. A més, es podrà demanar un test negatiu. Aquesta norma l’aplicarà també el comerç minorista que no siga de productes de primera necessitat.

Es limitaran les trobades privades de les persones no vacunades al nucli familiar o de convivència i a altres dues persones d'una altra bambolla de convivència, sense comptar els menors fins a 14 anys. A més, a les escoles tornarà a ser obligatòria la mascareta

Quant als clubs i discoteques, hauran de tancar a partir d'una incidència acumulada de 350 nous contagis per cada 100.000 habitants en set dies. Aquest valor de referència també servirà per a reduir l'aforament de trobades privades de persones vacunades o sanades a 50 persones en interiors i 200 en exteriors.

Aquestes mesures són estàndards mínims, i els estats federats tenen llibertat d'imposar restriccions més estrictes, ha explicat Merkel, que ha afirmat que la nova bateria de restriccions és un acte de solidaritat nacional amb l'objectiu de reduir les xifres de contagis i la pressió al sistema sanitari.

La cancellera ixent ha assenyalat que la validesa del passaport covid s'acurtarà a nou mesos després d'haver completat la pauta completa, cosa que fa que ara siga important rebre una dosi de reforç. Per això ha assegurat que hi haurà un temps suficient de transició perquè tothom puga rebre a temps la tercera dosi.

També et pot interessar

stats