Aleksandr Lukaixenko, reelegit president de Bielorússia amb quasi el 80% dels sufragis

L'oposició l'acusa d'haver comés frau amb el vot avançat i una multitud de persones ha eixit als carrers de Minsk per a protestar.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, durant els comicis celebrats aquest diumenge al país
El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, durant els comicis celebrats aquest diumenge al país / Reuters

El fins ara president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, seguirà una legislatura més després d'haver sigut reelegit en les eleccions que s’han fet aquest diumenge al país. Amb aquesta, serà la sisena legislatura consecutiva que encapçala, ja que ocupa el càrrec des de 1994.

Segons les dades oficials, Lukaixenko ha obtingut el 79,7% dels vots, que el mantindran en el càrrec almenys fins al 2025. D'altra banda, la principal opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, només ha aconseguit un 6,8% dels sufragis. Tikhanóvskaia és l'esposa de l'anterior principal opositor, Serguei Tijanovski, que va ser detingut fa uns mesos.

La principal opositoria, Svetlana Tikhanóvskaia / Reuters

Aquest resultat sembla sospitós per a gran part de la societat bielorussa, a causa de les últimes mobilitzacions que s'havien fet per tot el país en contra del president i a favor de la troica que formava la mateixa Tikhanóvskaia, amb l'esposa d'un altre exiliat, Veronika Tsepkalo, i amb Maria Kolésnikova, representant del banquer detingut i exaspirant a la presidència, Victor Barbariko.

Les mobilitzacions es van fer encara més fortes després que Lukaixenko assegurara en roda de premsa que una dona no estava suficientment capacitada ni era mentalment forta per a dirigir un país com Bielorússia. Fins i tot es va reiterar en la seua idea després de votar i d’afirmar que Tikhanóvskaia no era la principal candidata de l'oposició, i que ella no sabria què fer si pujara al poder.

Per tot açò, i una vegada coneguts els resultats, aquest diumenge han eixit als carrers de la capital del país, Minsk, una multitud de persones per a protestar i acusar de frau Lukaixenko i tot el seu gabinet.

Tot i que Tikhanóvskaia havia instat la població a renunciar a la violència, molts opositors s'han enfrontat als antidisturbis i alguns han sigut detinguts. Els serveis sanitaris han informat també de l'ingrés de diversos ferits en els hospitals de la capital, encara que la policia no ho ha confirmat.

Una multitud de manifestants protesten contra els resultats de les votacions / Reuters

Els antidisturbis arremeten contra els manifestants / Reuters

No obstant això, segons un vídeo de la premsa local, es pot veure com un camió atropella diversos manifestants. També com els antidisturbis han actuat amb bales de goma, mànegues i granades ensordidores per a intentar dispersar la multitud que havia alçat una barricada en un carrer cèntric de Minsk.

També et pot interessar