Alabama executarà per primera vegada un pres amb gas nitrogen, entre crítiques i repulsa internacional

Kenneth Eugene Smith, condemnat a mort per assassinar una dona el 1988, va sobreviure a una injecció letal el 2022 i ara al·lega que el tracten com un conillet d'Índies

Una sala d'execucions als Estats Units (arxiu)
Una sala d'execucions als Estats Units (arxiu) / AFP

Si no hi ha una contraorde d'última hora, Alabama durà a terme aquest dijous la primera execució amb gas nitrogen als Estats Units, una vegada ha rebut llum verda del Tribunal Suprem del país i enmig d'una onada de repulsa i crítiques internacionals. El mètode no s'ha usat fins ara i consisteix a posar al subjecte una mascareta que substituirà l'oxigen pel gas nitrogen, i l'asfixiarà fins a la mort en pocs minuts. Les organitzacions de drets humans qualifiquen aquest procés de tortura i adverteixen que podria ser "extremadament dolorós".

El reu és Kenneth Eugene Smith, de 58 anys i condemnat a mort per un assassinat comés el 1988, quan va matar una dona per encàrrec del marit a canvi de diners. Des de fa temps manté una batalla legal per a impedir que l'executen amb aquest mètode que no s'ha provat mai, ja que al·lega que el gasten com a conillet d'Índies. La lluita llarga previsiblement acaba hui, perquè les autoritats judicials han rebutjat el recurs per totes les vies: Smith haurà de ser executat a les 18:00, hora local —la una de la matinada de divendres a Espanya. Ja l'intentaren ajusticiar el novembre de 2022 amb una injecció letal, però el botxí no li va trobar la vena i no va poder introduir el líquid en l'organisme. Com a part d'un acord posterior, Alabama es va comprometre a no tornar a intentar matar Smith amb una injecció letal.

Onada de rebuig internacional

A mesura que la data de l'execució s'acosta han augmentat les veus internacionals que reclamen les autoritats estatunidenques que intervinguen abans que siga massa tard. Organitzacions en defensa dels drets humans i fins i tot les Nacions Unides han redoblat les crítiques en les últimes hores per a intentar parar el procés.

L'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Ravina Shamdasani, ha dit estar "seriosament preocupada" pel nou mètode, que ha qualificat de "tortura o castic cruel, inhumà o degradant", i ha demanat Alabama "que detinga l'execució de Smith (...) i que s'abstinga de dur a terme altres execucions d'aquesta classe". Amnistia Internacional, per part seua, ha advertit que aquest sistema no provat "podria ser extremadament dolorós" per al pres i "violar els tractats internacionals de drets humans que els Estats Units han ratificat". Fins i tot els veterinaris rebutgen l'asfíxia per nitrogen per als animals en cas d'eutanàsia per raons ètiques; només s'aplica als porcs i en casos molt determinats.

Un recurs encara pendent

Fa anys que l'estat d'Alabama treballa en un protocol per a matar amb aquesta tècnica innovadora d'asfíxia per nitrogen i ha defensat davant els tribunals que es tracta "del mètode d'execució més indolor i humà conegut per l'home". L'argument no convenç la defensa de Smith, que després que la setmana passada un jutge federal donara llum verda a l'execució va presentar recursos davant el Tribunal d'Apel·lacions de l'Onzé Circuit i davant el Suprem al·legant que experimenten amb el seu client.

A diferència del Suprem, el Tribunal d'Apel·lacions encara no s'ha pronunciat. En casos d'execucions és habitual que els magistrats no emeten veredicte en un sentit o un altre fins a l'últim minut o fins i tot després de l'hora prevista d'execució, cosa que afig encara més dramatisme a tot el procés.

Alabama és el primer estat que desenvolupa una alternativa a les injeccions letals —el mètode majoritari en les últimes dècades— tenint en compte la dificultat que els ha suposat en els últims anys adquirir els fàrmacs per la negativa dels laboratoris al fet que s'usen amb aquest propòsit. A més, les complicacions sorgides en diversos ajusticiaments —alguns a Alabama— han alçat dubtes sobre el mètode per inhumà i l'han convertit en objecte de disputes legals durant anys.

També et pot interessar

stats