Alabama aprova la llei antiavortament més restrictiva dels Estats Units

La norma s'acosta a la prohibició total: veta aquesta pràctica, fins i tot, en casos de violació i incest.

Protestes a Alabama
Protestes a Alabama / Reuters.

És la més restrictiva dels Estats Units, i va més enllà de l’anomenada "llei del batec" aprovada per diversos estats del sud i de l’oest mitjà del país, com ara Georgia o Iowa, que fonamentalment diuen que si es detecta batec en el fetus la dona no pot interrompre l'embaràs. El Senat d'Alabama acaba d'aprovar una llei que prohibeix l'avortament fins i tot en els casos de violació i incest. Només es permetria en els casos en què la salut de la mare estiguera en perill. 

La decisió s'ha pres per 25 vots a favor i 6 en contra, en una sessió molt tensa, durant la qual els membres del Senat han acabat a crits. L'esmena introduïda pels demòcrates, que permetria l'avortament en els casos de violació i incest, es va rebutjar per 21 vots a 11. Amb el sí de la cambra alta, seguit del que va fer l'abril passat la cambra baixa, l'aprovació del text queda ara en mans de la governadora de l'estat, que ha de ratificar-lo. Kay Ivey, republicana, no ha manifestat de moment un suport explícit al projecte.

No entrarà en vigor

Els promotors del projecte són conscients que la llei no entrarà en vigor, almenys ara per ara, ja que contradiu una decisió del Tribunal Suprem de l'any 1973. És el cas conegut com Rosega vs. Wade, que declarava inconstitucional qualsevol inferència de l'Estat en la decisió de la dona sobre l'embaràs i, per tant, va legalitzar, en la pràctica, l'avortament a tot el país. 

L'objectiu, però, és iniciar una batalla legal que porte el projecte fins a l'alt tribunal, perquè els magistrats puguen reconsiderar aquesta decisió i, per tant, la legalitat de l'avortament. És una estratègia que han seguit els últims anys els sectors polítics més conservadors, que han pres força amb l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, i els nomenaments en el Suprem de dos jutges conservadors, entre els quals hi ha el polèmic Brett Kavanaug.

També et pot interessar

stats