Ajornada l'execució als Estats Units de l'única dona al corredor de la mort

Un jutge ordena que la injecció letal a Lisa Montgomery es reprograme després que Biden assumisca la presidència.

La condemnada a mort, Lisa Montgomery.
La condemnada a mort, Lisa Montgomery.

Un jutge federal dels Estats Units ha decidit ajornar l'execució de Lisa Montgomery, l'única dona que a hores d'ara es troba en el corredor de la mort. Montgomery va ser declarada culpable d'assassinar Bobbie Jo Stinnett, de 23 anys, a la localitat de Skidmore, al nord-oest de Missouri, el desembre de 2004. Es tracta de la primera dona en quasi 70 anys condemnada a rebre la pena capital a aquell país.

L'execució estava inicialment prevista per a aquest mes de desembre al Complex Penitenciari Federal a Terre Haute, Indiana. El jutge federal, Radolph Moss, però, va decidir ajornar-la després que els advocats defensors li demanaren que ampliara el període per a presentar una petició de clemència, en contraure el coronavirus després de visitar la condemnada a mort.

Moss va prohibir a l'Oficina de Presons fer efectiva la pena capital contra Lisa Montgomery abans de finalitzar l'any i les autoritats van reprogramar l'execució per al 12 de gener. Però el jutge va determinar aquest dimecres la prohibició de reprogramar l'execució durant l'ajornament vigent.

Per llei, un condemnat a mort ha de rebre amb 20 dies d'antelació l'avís de la seua execució. Per aquesta raó, si el Departament de Justícia decideix reprogramar la data per a gener, l'execució haurà de fixar-se per a després que Biden assumisca la presidència, el pròxim dia 20.

Un portaveu de Biden ha assegurat que el president electe s'oposa a la pena de mort, ara i en el futur, i com a mandatari procurarà posar fi a la seua aplicació. No obstant això, representants de Biden no han aclarit si hi haurà una pausa en les execucions immediatament després que el demòcrata s'instal·le a la Casa Blanca.

Durant el 2020, 17 persones han sigut execudes als Estats Units. D'aquestes execucions, 7 han sigut estatals –ordenades pels governadors dels estats– i 10 federals –ordenades per l'administració de Donald Trump.

Des que el Tribunal Suprem va restituir en 1976 la pena de mort, 1.529 presos han sigut executs al país, però en només 13 casos, l'execució ha sigut ordenada pel govern federal. D'aquestes 13, 10 corresponen a l'administració de Trump.

Cal remuntar-se al 1896, durant la presidència de Grover Cleveland, per a trobar un moment històric en què el govern federal ordenava més de 10 execucions en un sol any.

També et pot interessar