Àfrica triplica el nombre de conflictes armats en 15 anys

El 75% de les armes que s'empren en les guerres africanes provenen de quatre països occidentals.

Un soldat de l'exèrcit siri saluda a càmera a les ruïnes de Maarat al-Numan, a l'oest del país
Un soldat de l'exèrcit siri saluda a càmera a les ruïnes de Maarat al-Numan, a l'oest del país / Yamam Al Shaar (Reuters)

El nombre de països africans amb conflictes armats en alguna part del seu territori s'ha triplicat els últims 15 anys. El 2005 hi havia sis països amb conflictes actius al continent i set conflictes armats, mentre que en l'actualitat s'ha passat a 17 països en aquesta situació, segons dades de l'Institut d'Investigació per la Pau d'Oslo.

L'ONU ha citat aquest informe per a certificar el fracàs del programa "Silenciem les armes" de la Unió Africana, que tenia el 2.020 com a data fi per a eliminar totes les guerres, violències masclistes i conflictes armats, i previndre nous genocidis al continent.

Tres quartes parts de les armes que s'usen en aquests conflictes procedeixen només de quatre països occidentals. En tot el continent, només Sud-àfrica exporta armes.

Segons un informe recent de l'Institut Internacional d'Investigació per a la Pau d'Estocolm els Estats Units, Rússia, França, Alemanya i la Xina representen el 75% de les exportacions d'armes al món.

També et pot interessar

stats