Acusen Trump de buscar rèdit polític amb l'enduriment de les polítiques migratòries

Els demòcrates revelen documents que mostren càlculs electorals en les decisions sobre la fi de la protecció per a Hondures, el Salvador i Haití.

El president dels Estats Units, Donald Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump / Leah Millis (Reuters)

El Partit Demòcrata dels Estats Units ha revelat diversos documents que demostren com el president, Donald Trump, va buscar rèdit polític de cara a les eleccions de 2020 en anunciar la fi de la protecció migratòria, l'Estatus de Protecció Temporal (TPS), per a Hondures, El Salvador i Haití. 

El senador progressista Bob Menendez ha difós un informe, elaborat per membres del Comité d'Exterior de la Cambra Alta, que revela que funcionaris de l'administració ignoraren les advertències sobre els riscos per a la seguretat nacional i es basaren en qüestions polítiques a l'hora de no renovar el TPS, una empara concebuda per a donar suport a països en situacions extraordinàries. "L'informe documenta una cosa que ja hem vist en diverses ocasions: Trump utilitza repetidament la política exterior per a promoure els seus objectius polítics, per damunt dels nostres interessos com a nació", ha assenyalat Menendez en un comunicat.

A la llum d'aquestes troballes, el senador ha sol·licitat a l'inspector general del Departament d'Estat que investigue en quina mesura els càlculs electorals van jugar un paper en les decisions sobre el TPS, així com el paper de l'assessor Stephen Miller, conegut pels seus discursos contra la immigració. 

Prop de 325.000 immigrants de tretze països diferents estan emparats sota el TPS als Estats Units, entre altres, 195.000 salvadorencs, uns 60.000 hondurenys i 46.000 haitians. Durant dècades, els diferents governs nord-americans han anat renovant de manera automàtica el TPS, però Trump va anunciar la fi d'alguns permisos com a part de l'estratègia d'endurir les polítiques migratòries.

També et pot interessar

stats