Sense acord a la vista, Von der Leyen i Johnson es reuniran en els pròxims dies

Després de la conversa telefònica d’aquest dilluns, han emplaçat una altra reunió pròximament a Brussel·les.

Imatge d'arxiu de Boris Johnson
Imatge d'arxiu de Boris Johnson / Stefan Rousseau (PA Wire)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, han acordat aquest dilluns durant una conversa telefònica reunir-se de forma presencial a Brussel·les “en els pròxims dies”. Aquest emplaçament evidencia que, de moment, no s’han donat les condicions per a formalitzar, de forma definitiva, la separació del Regne Unit d’Europa.

Concretament, són tres els “assumptes crítics” que estan ocasionant diferències significatives entre els dos líders: les qüestions que fan relació a la competència justa, la pesca i la governança. De moment, no hi ha acord entre Von der Leyen i Johnson.

“Demanem als nostres negociadors i els seus equips preparar una visió de conjunt de les diferències restants per a debatre-les en una trobada física a Brussel·les en els pròxims dies”, han expressat tots dos en un comunicat conjunt després de la trucada telefònica.

Cal recordar que els terminis cada vegada són més ajustats. La legislació comunitària haurà deixat d’aplicar-se en territori britànic el pròxim 1 de gener, moment en què Regne Unit es convertirà de forma definitiva en un “país tercer”, un terme utilitzat pels organismes europeus per a designar un país que ja no participarà en la presa de decisions a la UE.

Amb tot, Londres i Brussel·les han de tancar un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea abans de fi d’any. En cas contrari, els intercanvis comercials passaran a regir-se pels requisits aranzelaris més generals, i menys favorables, de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

També et pot interessar