Acord entre el Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estreles per a formar govern a Itàlia

El president de la República ha convocat Conte a una reunió en què s'espera que li encarregue la formació d'un govern.

Acord entre el Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estreles per a formar govern a Itàlia
Acord entre el Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estreles per a formar govern a Itàlia

Finalment, després de dures negociacions, l'antisistema Moviment 5 Estreles (M5S) i el Partit Demòcrata (PD) han arribat a un acord per a formar govern a Itàlia. Així ho ha afirmat Luigi Di Maio, líder del M5S, qui ha assegurat que serà Giuseppe Conte qui continuarà com a primer ministre de l'executiu.

El M5S va ser la força més votada en les eleccions generals de març amb prop del 33% dels vots, fet que, segons ha explicat Di Maio, no els farà eludir les seues responsabilitats. A més, ha volgut recalcar que si el president de la República, Sergio Mattarella, encarrega a Conte la formació d'un govern, ho farà però partint d'un acord programàtic comú que done respostes a les necessitats dels italians.

Di Maio també ha confirmat que ha rebutjat l'oferta del partit d'ultradreta Lliga, tot i que en els últims dies els havien estés una mà per a superar les discrepàncies i continuar dirigint junts el país.

Ara és el mateix Mattarella qui haurà de decidir si el país pot tindre un nou govern amb majoria parlamentària sòlida o ha d'acudir a eleccions.

Mattarella convoca Conte

Després de conèixer l'acord a què han arribat les formacions italianes, el president de la República ha convocat Conte a una reunió aquest dijous. Així ho ha fet públic el portaveu del Quirinale, Giovanni Grasso, en un comunicat que ha llegit davant els mitjans de comunicació. D'aquesta reunió, s'espera que, previsiblement, Mattarella encarregue la formació d'un govern al primer ministre.

També et pot interessar