Acord històric entre Israel i els Emirats Àrabs Units que frena l'annexió de Cisjordània a l'estat jueu

L'encarregat de fer l'anunci ha sigut el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha exercit de mediador.

Moment en que Donald Trump ha fet l'anunci a la Casa Blanca
Moment en que Donald Trump ha fet l'anunci a la Casa Blanca / Doug Mills (Efe)

Israel i els els Emirats Àrabs Units han assolit un acord de pau històric que suposa la suspensió de l'annexió de Cisjordània a l'estat jueu. L'encarregat de fer l'anunci ha sigut el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha exercit de mediador. Poc després ho han confirmat tant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, com el príncep hereu dels Emirats Àrabs Units, Mohamed Bin Zayed.

Es tracta del major avanç en els últims anys al Pròxim Orient i suposa que els dos països establiran llaços diplomàtics: “Els Emirats Àrabs Units i Israel també han acordat la cooperació i un full de ruta per a establir una relació bilateral”, ha informat Bin Zayed. Es tracta, en paraules de Netanyahu, d'un “dia històric”.

D'aquesta manera, els Emirats Àrabs Units es converteixen en el tercer país àrab a establir relacions plenes amb Israel, després d'Egipte i Jordània.

Per a Trump, amb els ulls posats en les eleccions del pròxim mes de novembre, és un colp d'efecte que rellança la seua popularitat en un moment en què les enquestes el situen per darrere del cadidat demòcrata Joe Biden.

L'acord suposarà també pactes en matèries com ara les comunicacions, el turisme o les inversions. En una regió massa acostumada als grans anuncis i les grans decepcions, caldrà esperar esdeveniments i veure les conseqüències que té aquest inesperat acord en el sempre complex escenari geopolític del Pròxim Orient.

També et pot interessar

stats