Acord entre el govern del Iemen i els separatistes per a posar fi al conflicte al sud

El pacte acaba amb una lluita pel poder a Aden després que els secessionistes l'envaïren l’agost passat.

Foto de portada: El príncep hereu d'Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al-Nahyan; el príncep hereu saudita Mohammed bin Salman i el president de Iemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi Llaure, a Riad

El govern del Iemen, reconegut internacionalment, ha firmat a Riad un acord amb els separatistes del sud per a formar un nou executiu al país que estableix un repartiment igualitari el nombre de ministeris. El pacte, que ha negociat l’Aràbia Saudita, posa fi a una llarga lluita pel poder al sud del Iemen, després que l’agost passat, els secessionistes perpetraren un colp d’estat que derivà en una guerra civil. 

El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, present en la firma de l’acord, l’ha celebrat com un pas avant cap a una solució política que pose fi a un conflicte “polifacètic”.

Termes de l’acord

Tot i que no s’han aportat més detalls sobre els termes del pacte, fonts familiaritzades amb les negociacions asseguren que l’acord exigeix una reorganització del govern per a incloure el Consell de Transició del Sud (STC) dels separatistes i la inclusió de desenes de milers de les tropes sota el control de l’executiu.

Quatre anys de guerra

La guerra del Iemen va començar a finals de 2014, quan els houthis, que tenen el suport de l’Iran, van obtindre el control de la capital, Sanà. El conflicte es va generalitzar al març de 2015 amb la intervenció de la coalició àrab liderada per l’Aràbia Saudita, a la qual subministren armes els Estats Units i altres països occidentals.

Però l’agost passat, els secessionistes van aconseguir el control temporal d’Aden, seu temporal del govern del Iemen, després d’enfrontar-se a les tropes governamentals, fet que l’executiu de Hadi va denunciar com “un colp d’estat contra les institucions legítimes”.

També et pot interessar

stats