Abriguen una glacera suïssa amb una manta per a protegir-la del sol

Volen frenar la desaparició del gel de la glacera del Roine, una de les més conegudes dels Alps suïssos.

VÍDEO | Abriguen una glacera suïssa amb una manta per a protegir-la del sol

Les mantes reflectores pretenen frenar la desaparició del gel de la glacera del Roine.

Tots els estius des de fa 8 anys, els habitants de la zona del port de Furka, als Alps suïssos, col·laboren en les tasques de cobrir la glacera del Roine amb una manta reflectora especial per a protegir-la del sol.

La capa de neu protegeix les glaceres de perdre el gel, però aquesta glacera suïssa, com moltes altres en els últims 30 anys, perd massa neu a l'estiu i això està ocasionant que també s'estiga fonent molta quantitat de gel. De fet, han aparegut nous llacs a la regió, amb tota l'aigua que s'ha perdut.

Per a revertir la situació, els suïssos han dissenyat unes mantes reflectores quilomètriques que es col·loquen a la cimera de la glacera i desvien els rajos del sol. El sistema s'ha provat també en llocs d'Alemanya i Itàlia, i no és l'única solució que estan assajant: un grup d'investigadors de la Universitat d'Utrecht estudia la possibilitat de cobrir altres glaceres suïsses amb neu artificial.

La glacera del Roine és la més antiga dels Alps suïssos, i una de les més turístiques. Gràcies a les mantes reflectores s'ha frenat la disminució en un 70% i els turistes poden seguir visitant a l'estiu les cavernes de gel que es formen a l'interior.

No obstant això, les previsions avancen que en la pròxima dècada la glacera perdrà la mitat del volum.

També et pot interessar

stats