58 palestins morts en les protestes per l'obertura de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem

El trasllat de l'ambaixada des de Tel Aviv implica un reconeixement "de facto" a la sobirania israeliana de la urbs.

58 palestins morts en les protestes per la inauguració de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem
58 palestins morts en les protestes per la inauguració de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem / Mohammed Saber (EFE)

58 palestins han mort i més de 2.700 han estat ferits per foc israelià a la frontera de Gaza, en les protestes contra el trasllat de l'ambaixada dels Estats Units des de Tel-Aviv fins a Jerusalem. El servei d'emergències de la Mitja Lluna Roja (l'equivalent local a la Creu Roja) ha confirmat que la majoria dels ferits són per impactes de bala i la resta per metralla procedent de trets, inhalació de gasos, colps i contusions. 

Tot açò ocorre el dia en què es compleixen 70 anys d'existència de l'entitat estatal jueva actual. La ciutat de Jerusalem  s'ha despertat assetjada per les forces de seguretat israelianes. La policia ha desplegat milers d'agents per a garantir la seguretat pel polèmic trasllat de l'ambaixada dels Estats Units de Tel Aviv a la Ciutat Santa. L'Exèrcit israelià, que ha enviat reforços a la frontera amb Gaza, ha llançat fulls de mà en l'enclavament, advertint els palestins de "no servir d'instrument a Hamás" o acostar-se o provocar danys en la tanca fronterera. Malgrat això, milers de palestins s'han concentrat en cinc punts al llarg de la frontera.

Segons diversos testimonis recollits per l'agència EFE, els manifestants han aconseguit trencar la tanca divisòria en un dels punts i desenes han travessat al territori israelià, tot i que l'Exèrcit ha declarat a EFE que no els consta "cap infiltració".

A l'acte d'inauguració de l'ambaixada nordamericana ha assistit el sotsecretari d'Estat, John Sullivan, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, a més de la filla i assessora del president, Ivanka Trump, i el seu marit i també assessor presidencial, Jared Kushner.

Contrari al consens internacional

El polèmic trasllat de l'ambaixada a Jerusalem és contrari al consens internacional de no reconéixer sobirania a la ciutat fins que els pobles palestí i israelià aconseguisquen un acord de pau i en fixen les fronteres. Tant a Cisjordània com a Gaza hi havia convocades protestes.  També algunes ONG israelianes anti-ocupació han  actes protestat prop del recinte. 

La jornada més violenta 

En total, són ja més de 80 els palestins morts per les forces israelianes des que el passat 30 de març va començar la Marxa del Retorn, sense que s'hagen produït víctimes del costat israelià. La d'aquest dilluns és ja la jornada més violenta des que van arrancar les protestes i el dia amb més morts des de 2014

També et pot interessar

stats