Més de 400 persones esperen en aigües del Mediterrani un port on desembarcar

L'Open Arms i l'Ocean Viking reclamen una solució mentre els governs no donen resposta a aquesta situació d’emergència.

Un dels migrants a bord de l'Ocean Viking
Un dels migrants a bord de l'Ocean Viking / @SOSMedIntl

Els vaixells de rescat Open Arms i Ocean Viking han rescatat en els últims dies 325 persones que intentaven creuar el Mediterrani. Alguns dels migrants fa 12 dies que busquen un port segur on desembarcar. No obstant això, els governs no donen una resposta a aquesta situació d’emergència.

160 persones a bord de l'Open Arms

El primer dels rescats va tindre lloc fa deu dies, quan l’Open Arms va arreplegar 55 persones. A aquestes s’en van afegir 69 més l’endemà i 39 més aquest dissabte de matinada fins a arribar a un total de 160, ja que es va evacuar tres dones: dos d'elles amb un embaràs molt avançat i complicacions que feien preveure un part complicat, i la germana d'una d'elles.

Precisament, aquest diumenge l’Open Arms ha sol·licitat l'evacuació de tres persones migrants més per motius de salut. Són una dona amb una possible pneumònia, un home amb tuberculosi i una altra dona amb un historial de tumor cerebral. A hores d'ara, estan a l'espera del permís.

251 persones rescatades per l'Ocean Viking

Una altra embarcació, l’Ocean Viking, que operen Metges sense Fronteres i SOS Méditerranée, ha rescatat 251 persones de tresembarcacions prop de la costa de Líbia en les últimes 48 hores. El primer va tindre lloc divendres, quan el vaixell va rescatar 85 persones enfront de les costes líbies. A penes 24 hores més tard, en va rescatar 80 més molt prop del mateix lloc, i aquest diumenge, 81 més.

Des d’Itàlia, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, insisteix a dir que els dos vaixells han d’atracar als països d’origen. El govern espanyol, en canvi, creu que cal complir la legislació i autoritzar el desembarcament en el port més pròxim, que en aquest cas seria Itàlia o Malta. 

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (Acnur) ha instat els països del sud d’Europa a autoritzar el desembarcament de les persones migrants. Així mateix, la Comissió Europea ha instat tots els països de la UE a “mostrar solidaritat” i a trobar-hi una solució.

Tanmateix, l’única certesa és que més de 400 persones, que fugen de les misèries dels seus països d’origen, continuen en aigües del Mediterrani esperant un port segur on desembarcar.

També et pot interessar

stats