40 anys de presó per haver avortat

És la pena que demana la Fiscalia d'El Salvador per a la jove Evelyn, que va patir un part extrahospitalari.

El cas ha traspassat les fronteres del país i les organitzacions internacionals de drets humans han sol·licitat a la Fiscalia que desistisca de l'acusació contra la jove
El cas ha traspassat les fronteres del país i les organitzacions internacionals de drets humans han sol·licitat a la Fiscalia que desistisca de l'acusació contra la jove / Rodrigo Sura (Efe)

La Fiscalia del Salvador demana 40 anys de presó per a Evelyn Hernández, una jove de 21 anys acusada d'un delicte d'homicidi, després de patir un avortament del fill que esperava, i que era fruit d'una violació. Sostenen que la processada "era l'encarregada de protegir la vida del seu nadó i no va evitar que morira". La defensa, que ha qualificat la petició de la Fiscalia de "gravíssima" recorda que, el dia dels fets, la jove havia perdut el coneixement com a conseqüència del part extrahospitalari que havia patit, i que va ser impossible, per tant, que poguera atendre'l.

Al Salvador, que encapçala la llista de nacions més perilloses del món per a les dones, l'avortament està prohibit en tots els casos. Les dones amb complicacions en la gestació que donen lloc a avortaments espontanis o causats per una malaltia són habitualment sospitoses d'haver practicat una interrupció de l'embaràs, tipificat com a homicidi agreujat. La pena és de 30 anys de presó, tot i que en el cas d'Evelyn, la Fiscalia l'ha augmentada a 40 en considerar la comissió per omissió.

Evelyn Hernández va patir un part extrahospitalari el 6 d'abril del 2016, a sa casa, en una regió rural del país. Un familiar la va traslladar a l'Hospital Nacional del municipi, on el metge que la va atendre la va denunciar davant les autoritats, segons les advocades de l’acusada.

Aquest nou juí s'ha fet després de l'anul·lació de la sentència emesa al desembre del 2008, en la qual va ser condemnada a 30 anys de presó. La nova sentència es coneixerà dilluns que ve. Ara es troba en situació de llibertat condicional. El cas ha traspassat les fronteres del país i algunes organitzacions internacionals de drets humans i en favor de la despenalització de l'avortament han sol·licitat a la Fiscalia salvadorenca que desistisca de l'acusació contra la jove.

També et pot interessar

stats