339 milions de persones necessitaran ajuda humanitària el 2023, però l'ONU només en podrà ajudar 230

Les Nacions Unides consideren que les crisis s'agreujaran i demana la quantitat més alta de finançament que mai s'havia sol·licitat

Faduma Hassan i els dos xiquets a un habitatge temporal a Somàlia, un dels països més afectats per la fam
Faduma Hassan i els dos xiquets en un habitatge temporal a Somàlia, un dels països més afectats per la fam / Feisal Omar (Reuters)

Fins a 339 milions de persones requeriran ajuda humanitària el 2023, un 19,1% més que enguany, segons les previsions del Programa d'Assistència Global de les Nacions Unides. L'ONU estima que té capacitat per a atendre 230 milions ―cent menys dels que necessitaran ajuda― i ha iniciat una campanya de finançament per a aconseguir els 51.500 milions de dòlars que necessitarà per a tirar-lo avant, un 25% més que el 2022 i la quantitat més alta que ha sol·licitat l'Oficina de Coordinació Humanitària en la seua història. 

Després estan els imprevistos. Com el de la invasió russa a Ucraïna, que ha obligat a reorientar els recursos per a prestar ajuda a 15,4 milions de persones. S'hi han invertit 100 milions de dòlars, la dotació més elevada per a qualsevol país durant el 2022. Hi ha el cas també de la crisi humanitària causada per les inundacions al Pakistan, per a les quals les Nacions Unides estima que necessitarà ajudar a més de 20 milions de persones enguany que ve. 

Per al 2023, l'ONU anticipa que la inflació sobre béns bàsics afectarà 222 milions de persones a mig centenar de països, de les quals 45 milions estaran en risc de fam. 

Etiòpia encapçala la llista de països amb més població necessitada d'ajuda per a l'any que ve (28,6 milions de persones, un 30% més que enguany), seguida de l'Afganistan (28,3 milions de persones; un 13,7% més) i de la República Democràtica del Congo (26,4 milions, un 2,22% menys). L'estimació d'assistència humanitària es mantindrà estable a països amb conflictes bèl·lics estancats com el Iemen (23,5 milions) o Síria (14,6 milions).

I d'entre tots els països destaca el cas d'Haití, on s'ajunten una crisi sanitària, la inflacionària i la inseguretat pel conflicte entre bandes, i més de la meitat de la població, 5,2 milions de persones, depén de l'ajuda humanitària. L'ONU preveu que el cost es dispararà un 30% l'any que ve, i arribarà als 715 milions de dòlars.

"La població que necessita ajuda humanitària és equivalent a la del tercer país més poblat del món", ha recordat el secretari general adjunt per a Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Martin Griffiths, durant la presentació de les previsions humanitàries de l'ONU. Anticipa que les crisis humanitàries "s'acceleraran" el 2023 i ha demanat un finançament estable, no tant per a cobrir imprevistos i posar pedasos, com per a activar operacions que previnguen les possibles causes catastròfiques. 

També et pot interessar

stats