Més de 300.000 israelians clamen contra la reforma judicial de Netanyahu

Aquest diumenge el Parlament debat la llei que elimina la doctrina de la raonabilitat, que permet al Tribunal Suprem revisar i revocar decisions i nomenaments governamentals

Protestes en Israel contra la reforma judicial
Protestes a Israel contra la reforma judicial / CORINNA KERN

Més de 300.000 israelians han tornat a eixir als carrers de tot el país aquest dissabte per a protestar contra la reforma judicial que impulsa el govern de Benjamin Netanyahu abans que comence una "setmana crucial" per a salvar la democràcia del país, quan està previst que el Parlament aprove una de les lleis clau d'aquest pla.

Unes 200.000 persones es van congregar en la recentment batejada plaça de la Democràcia a Tel-Aviv, epicentre de les protestes durant set mesos consecutius, i prop de 90.000 —un número rècord— ho van fer a Jerusalem, enfront de la Knesset, el Parlament.

Aquest diumenge comencen els debats per a aprovar la primera llei del paquet legislatiu que conforma la reforma, per la qual cosa es tracta d'"una setmana crucial, la més important de la història d'Israel", va assegurar el moviment de protestes, que va reunir més 14.000 israelians a Haifa, 10.000 a Netanya, i desenes de milers a ciutats més menudes, segons les estimacions de l'empresa Crowd Solutions.

A Jerusalem, unes 20.000 persones van arribar a peu en una marxa per l'autopista 1, que va partir fa quatre dies de Tel-Aviv, a les quals s'han sumat hui desenes de milers més enfront de la Knesset, on una marea de banderes israelianes va cridar a l'uníson "democràcia" i va increpar el "dictador Netanyahu".

Allí, milers de persones han acampat, decidides a presentar batalla mentre el Parlament debat la llei que elimina la doctrina de la raonabilitat. Aquesta permet encara al Tribunal Suprem revisar i revocar decisions i nomenaments governamentals sobre la base de si aquests són raonables o no. Es tracta d'un important contrapés democràtic per al moviment de protestes, però contempla una jurisdicció massa àmplia, segons els defensors de la reforma.

Els debats comencen aquesta vesprada i la votació de la llei previsiblement serà dilluns o dimarts a la Knesset, on els partits dretans, ultranacionalistes i ultraortodoxos de la coalició governamental tenen clara majoria.

En set mesos de protestes, el grup de reservistes de l'Exèrcit ha exercit un paper fonamental en l'oposició a la reforma judicial, i en les últimes setmanes ha représ l'ofensiva "en defensa de la democràcia".

En total, més de 10.000 —inclosos experts en intel·ligència, ciberguerra i membres d'unitats d'elit— han expressat la intenció de no presentar-se voluntaris al servei, segons va anunciar el grup Germans en armes, que aglutina els reservistes que protesten en contra de la reforma.

També et pot interessar

stats