28 països llatinoamericans acorden accelerar la lluita contra el canvi climàtic

Aquest acord pretén complir els objectius pactats a París

28 països llatinoamericans acorden accelerar la lluita contra el canvi climàtic
28 països llatinoamericans acorden accelerar la lluita contra el canvi climàtic

Els ministres de Medi Ambient i representants de 28 països d'Amèrica Llatina i del Carib han acordat accelerar les seues polítiques contra el canvi climàtic per a evitar una “catàstrofe” i complir els objectius de l’Acord de París.

La XX Reunió del Fòrum de Ministres de Medi Ambient de la regió, que ha tingut lloc aquesta setmana a l'Argentina, ha conclòs amb la firma de la Declaració de Buenos Aires, en la qual els participants han fixat les prioritats per als pròxims anys en les àrees de canvi climàtic, contaminació, biodiversitat i ecosistemes, i eficiència de recursos.

En un comunicat, la Secretaria de Medi Ambient argentina ha detallat que en el Fòrum s’ha pactat intensificar els esforços per a reduir la brossa marina, accelerar l’acció climàtica, potenciar la cooperació per a la conservació de la biodiversitat i dels ecosistemes, i transitar cap a la producció i el consum sostenibles.

Després de mostrar “preocupació” pel recent informe del Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic, que alertava dels efectes d’un escalfament de la Terra d’1,5 i 2 graus per a finals de segle, han fet una crida per a emprendre polítiques “urgents i ambicioses” en línia amb l'Acord de París per a evitar la “catàstrofe climàtica”.

En aquesta matèria, han fet una crida per a impulsar la planificació i l'aplicació de les mesures d’adaptació, enfortir els negocis innovadors, promoure polítiques a favor de tecnologies netes i la mobilitat urbana sostenible, i augmentar el suport als estats xicotets insulars en desenvolupament.

També han recordat als països més desenvolupats els seus “compromisos de cooperació financera” acordats a París.

La contaminació ha sigut un altre dels eixos de la trobada, a partir del qual s’ha fet una crida a establir plans nacionals i regionals contra la brossa marina a través de restriccions al plàstic, la investigació i el desenvolupament de materials alternatius, la gestió racional de les deixalles i el control de la qualitat de l’aigua en les diferents etapes del seu recorregut al mar.

Les nacions llatinoamericanes han demanat suport a l’ONU per a constituir un grup de treball que contribuïsca al tancament dels abocadors il·legals, “una pràctica que amenaça la qualitat dels recursos naturals de la regió i la salut dels seus habitants”.

De cara a la producció el consum?, les delegacions han acordat enfortir el disseny de polítiques que afavorisquen la sostenibilitat, prenent com a base el coneixement científic. A més, han demanat més ajudes internacionals per a desenvolupar un programa en aquest sentit.

Per últim, els països del grup han instat perquè es creen i s'expandisquen àrees protegides per a aconseguir les Metes d’Aichi del Conveni sobre Diversitat Biològica per a 2020.

També et pot interessar

stats