Els 27 aproven l'acord del Brexit

Els líders europeus ratifiquen també els aclariments sobre el futur de Gibraltar.

La primera ministra britànica, Theresa May, aquest diumenge després de la cimera europea
La primera ministra britànica, Theresa May, aquest diumenge després de la cimera europea / Dylan Martinez (Reuters)

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha confirmat que els 27 caps d'estat i de govern dels països que es quedaran en la Unió Europea ja han ratificat el suport polític a l'eixida del Regne Unit i a la declaració que arreplega els termes de la relació futura entre les dues parts una vegada es faça efectiu el Brexit. El document, de 185 punts, regularà com es produïrà el divorci entre els britànics i Europa. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha votat ‘sí ’suport al tractat del Brexit després d'haver-se assegurat, amb tres compromisos per escrit, que es compliran les garanties que exigia Espanya sobre la futura situació de Gibraltar. Segons assegura el govern, una vegada el Regne Unit estiga fora de la UE, “la relació política, jurídica i inclús geogràfica sobre Gibraltar amb la Unió Europea passarà per Espanya”.

Els líders europeus també han donat el vist i plau als textos que estableixen que Espanta tindrà l'última paraula en qualsevol negociació futura sobre Gibraltar. Juntament amb l'acord de retirada del país britànic i la declaració política que estableix les bases de la futura relació, els 27 han votat a favor de les declaracions del Consell Europeu i la Comissió Europea que aclareixen el polèmic article 184 del pacte i l'abast territorial de futurs acords sobre el penyal de Gibraltar. 

Una vegada superat el tràmit a Europa, l'acord del Brexit encara ha de sotmetre's a votació en el Parlament britànic. Aquest és el nou repte al qual haurà de fer front May, conscient que no serà fàcil perquè gran part de la cambra s'oposa a l'acord, inclosos més de 80 diputats del seu propi partit, el Conservador. Per això, la dirigent britànica centra ara els esforços a convéncer els parlamentaris perquè el Brexit obtinga el suport necessari per a eixir avant.

També et pot interessar

stats