24 anys de presó per a l'expresidenta de Corea per corrupció

L'expresidenta de Corea del Sud havia teixit una àmplia xarxa de corrupció amb les principals empreses del país.

Partidaris de l'expresidenta Park Geun-hye a la porta del tribunal de Seül que l'ha condemnada a 24 anys de presó per corrupció
Partidaris de l'expresidenta Park Geun-hye a la porta del tribunal de Seül que l'ha condemnada a 24 anys de presó per corrupció / Reuters

Vora dues hores en directe per televisió. Era la primer vegada que a Corea del Sud es retransmetia en directe la lectura d'una condemna penal: la que imposa 24 anys de presó a l'expresidenta  Park Geun-hye. Park, de 66 anys i que va exercir com a presidenta entre el 2013 i el 2017,  ja estava en presó preventiva des de del març de l'any passat.

Se l'ha considerada culpable de suborn, abús de poder i coerció. També ha de pagar una multa de 13 milions d'euros. El febrer passat la seua íntima amiga Choi Soon-sil, coneguda com la Rasputina, ja havia estat condemnada per càrrecs similars. Les dos havien teixit una formidable xarxa de corrupció de la qual obtingueren ingents beneficis i que implicava  empreses com ara el gegant Samsung o Lotte. De fet, el president d'aquesta última ja havia sigut condemnat a de dos anys d'empresonament. També  va xafar la presó l'hereu del primer grup de telèfons mòbils del món, Samsung, encara que una apel·lació posterior l'han deixat en llibertat. Bàsicament, Park i la seua amiga Choon Soon-sil obtingueren uns 20 milions de dòlars a canvi de favors polítics a les grans corporacions. 

Mentre es llegia la sentència, alguns centenars de partidaris de l'expresidenta Park es concentraren  a la porta del tribunal per a denunciar parcialitat. Eren, sobretot, nostàlgics del règim del general Park, pare de la condemnada. Va ser dictador militar del país durant 18 anys. Quan Corea del Sud passà, a partir de 1961, de la fam generalitzada a esdevenir una potència econòmica plenament integrada en el bloc occidental, aleshores immers en la guerra freda. El general Park va ser assassinat pel seu cap d'intel·ligència. 

Els nostàlgics són l'altra cara de l'espill dels votants liberals, que han dut al poder el president actual, Moon jae-in, i que durant mesos es manifestaren i  pressionaren fins que, ara fa un any, el Tribunal Constitucional destituí Park com a presidenta, un fet inèdit en la hitòria sud-coreana. Moon ha afirmat que  aquesta sentència trenca el cor, no sols per a l'exmandatària, sinó per a tot el país. Hi ha afegit que quan la història no es recorda hi ha el perill de tornar a repetir-la.

I és que a Corea del Sud hi ha una llarga tradició de dictadors i presidents tacats per la corrupció. Entre ells Chun Doo-hwan, condemnat a mort per traïció i corrupció el 1996 i que isqué de la presó dos anys després. A Roh Tae-Woo, que governà a continuació, també el condemnaren a més de 20 anys, però també obtingué un perdó especial als dos anys. Fins i tot l'antecessor immediat de Park, Lee Myung-bak està sent investigant a l'actualitat.

També et pot interessar

stats