20.000 menjars i huit paelles diàries: l’aportació de setze cuiners valencians al poble ucraïnés

Els Espartans, un grup de voluntaris de l'Horta Nord, acaba de tornar de Polònia, on han cuinat gràcies al projecte Esperança

Durant més d'una setmana uns voluntaris valencians han donat a menjar als refugiats ucraïnesos / À Punt NTC

Un grup de setze voluntaris de l'Horta Nord acaba de tornar de Polònia, on han cuinat quasi 20.000 menjars gràcies al projecte Esperança i a les donacions d'empreses i particulars de productes valencians. Durant més d'una setmana han donat a menjar als refugiats ucraïnesos que continuen arribant a la frontera polonesa.

Han estat instal·lats a la cuina del seminari de Katowice durant 10 dies. Ciriaco Vicente, cuiner amb cor de bomber, ha assegurat que han treballat com a espartans “i ho hem donat tot”. Els amics solidaris els han preparat una benvinguda especial a Puçol, on han recordat l'experiència.

“Quan vam arribar, ja teníem 3.000 quilos de menjar per fer mentre esperàvem al nostre taller. Tot ho hem transformat en gastronomia valenciana, perquè tot era valencià”, ha explicat Vicente.

Pepe el Turco, cuiner de Puçol, ha explicat que se’n va emportar una paella de quaranta places, que utilitzava set o huit vegades al dia.

Neus Montañana, gerent de la Cooperativa Agrícola de Meliana, ha explicat que sabien quan començaven, però mai quan acabaven. “Hi havia dies que podíem dinar, o no dinàvem. Anava un poc sobre la marxa”, ha contat. 

Després de moltes hores treballant per a alimentar gent necessitada, calia descansar. Però la necessitat arribava en trens a la frontera. “Ens alçàvem tots de taula i anàvem tots amb il·lusió per a repartir dinars, sopars i afecte, amb molt d'afecte, perquè és gent que ho necessita”, ha manifestat Montañana.

“Tornarem segur, però encara no sabem quan”, ha explicat Vicente.

També et pot interessar

stats