14 països de la UE i Estats Units expulsaran 56 diplomàtics russos

És la resposta dels Estats Units, el Canadà i 14 països de la Unió Europea a l'intent d'assassinat de l'exespia rus.

Ambaixada de Rússia a l'Haia
Ambaixada de Rússia a l'Haia / Robin van Lonkhuijsen (EFE)

Espanya expulsarà dos membres de l'Ambaixada de Rússia. Amb aquesta decisió s'uneix als 13 països europeus que hui han pres la mateixa mesura, acordada en el Consell Europeu d'aquest cap de setmana a Brussel·les. Una decisió que ha agraït la primera ministra britànica, Theresa May. 

Els Estats Units també s'han sumat a les expulsions. El mateix Donald Trump, en el seu compte de Twitter, ha anunciat que 60 diplomàtics russos hauran d'eixir del país abans del 2 d'abril. També tancarà el Consolat de Rússia a Seattle, on hi ha una de les majors bases militars dels Estats Units. Tots els moviments es desenvolupen dins d'una actuació coordinada entre països aliats i en mig d'un clima de tensió que recorda la Guerra Freda. 

En el cas dels Estats Units, cal recordar les investigacions obertes per un fiscal especial que esbrina la suposada propaganda i els ciberatacs que va utilitzar Rússia per a ajudar la candidatura de Donald Trump en les eleccions presidencials. 

Aquesta és la segona vegada, en any i mig, que la Casa Blanca ordena una expulsió de diplomàtics. L'anterior va ser el desembre de 2016, quan el president Obama va ordenar l'expulsió de 35 agents d'intel·ligència i les seues famílies.

Resposta simètrica des de Moscou

El Kremlin ja ha anunciat que donarà una resposta simètrica a la decisió tant dels països europeus com dels Estats Units i el Canadà. 

"Hi haurà una resposta simètrica. En els pròxims dies treballarem i donarem una resposta a cada país", ha dit el Ministeri d'Afers Exteriors rus en declaracions a l'agència de notícies oficial Spútnik. Poc després, el mateix Ministeri ha emés una nota oficial en la qual confirma que "reaccionaran" davant d'aquest "acte hostil".

A Moscou entenen que aquesta cadena d'expulsions és conseqüència de la solidaritat dels aliats amb el Regne Unit, que ja va expulsar 23 diplomàtics russos després de les investigacions que van determinar que Skripal i la filla foren víctimes d'un atac ordenat pel Kremlin, a pesar que el govern de Putin continua negant-ho.

També et pot interessar

stats