12 morts a Itàlia a causa de les inundacions

El temporal ha provocat nombrosos danys materials en diverses zones del país.

VÍDEO | 12 morts a Itàlia a causa de les inundacions

Dotze persones han mort en les últimes hores a Itàlia com a conseqüència dels vents forts i les pluges intenses. Diverses regions del nord del país segueixen en alerta per les pluges torrencials, i esperen que continuen en les pròximes hores. La situació és especialment crítica a les regions de la Ligúria i del Vèneto.

El cap de Protecció Civil d’Itàlia, Angelo Borrelli, va informar dimarts passat que, des del punt de vista meteorològic, el temporal que ha patit el país “ha sigut una tempesta perfecta”. Borrelli va subratllar que hi ha nombrosos ferits i alguns ingressats en centres mèdics, a causa de la caiguda de nombrosos arbres en diferents zones del país.

En les últimes hores s’hi han trobat cinc cossos, el d’un home que estava desaparegut al municipi de Falcade, a la regió del Vèneto (al nord), un pescador que es va ofegar al llac de Levico, a la regió del Trentino-Südtirol (al nord) i una dona que es va ofegar pel desbordament del torrent Meladrio, a la localitat de Dimaro, a la mateixa regió. A més, han trobat el cos d’un navegant a Catanzaro (al sud) i el d’un home a San Giovanni in Marignano, a Rímini (al centre).

Les seqüeles del temporal

A la regió del Vèneto, a Venècia, la marea va pujar fins als 156 centímetres sobre el nivell del mar dilluns passat. Aquesta situació ha provocat el fenomen conegut com a aigua alta, la inundació dels carrers i de la plaça de Sant Marc. La ciutat dels canals està totalment submergida en l’aigua i s’ha hagut d’interrompre el transport marítim a la zona del gran canal.

A la regió de la Ligúria, la situació és especialment crítica. Els vents han arribat a velocitats de 170 quilòmetres per hora i prop de 20.000 persones estan sense subministrament elèctric.

Les fortes pluges han danyat dos tapissos de l’artista Joan Miró, d’un valor de mig milió d’euros cadascun, que es trobaven al Palau Zaguri a l’espera de formar part d’una exposició que obrirà les portes l’1 de novembre. Els tapissos estaven a l’interior del palau i s’han banyat després que l’aigua es desbordara per les canonades dels lavabos després de les tempestes.

A la basílica de Sant Marc, l’aigua ha banyat un mosaic mil·lenari que hi ha al terra. Les autoritats hauran de realitzar les comprovacions necessàries per a veure si ha patit danys.

A la ciutat de Gènova, està tancat des d’ahir l’aeroport pel vent i al municipi de Portofino, els ciutadans han quedat incomunicats.

Coldiretti, l’associació més gran de ramaders i agricultors d’Itàlia, ha assenyalat que el nivell hidromètric del riu Po ha augmentat cinc metres en les últimes 48 hores i que les aigües han provocat danys en nombrosos camps i zones ramaderes.

A la regió del Trentino-Südtirol, també al nord, 170 persones han quedat bloquejades, des de dissabte, a la zona de Passo Stelvio, arran de les nevades intenses que han assolit quasi un metre i mig d’alçada.

A Nàpols i a Roma s’han produït nombroses destrosses per la caiguda de branques i arbres, que han obligat a tancar carrers i carreteres com a mesura de precaució.

També et pot interessar

stats