Yolanda Díaz aborda amb els agents socials la falta de personal en la restauració

Espanya té 109.000 vacants en sectors com l’hostaleria, el comerç, les activitats administratives o la construcció

Un cartell en un foodtrack demana personal per a treballar
Un cartell en un foodtrack demana personal per a treballar / À Punt NTC

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, es reuneix aquest dilluns a les 12:30 hores amb els agents socials per a abordar la falta de personal en sectors com l'hostaleria.

En aquest sector i en altres altament qualificats vinculats a la transformació digital calen 109.000 persones. Aquest és un fenomen que han batejat com la "gran renúncia" i que es va originar el 2021 als EUA. Arran de la crisi sanitària de la covid, milions de treballadors van deixar els seus llocs de treball per a buscar-ne altres amb millores com el teletreball o la conciliació familiar.

El fet que els treballadors i treballadores deixen la faena voluntàriament de la nit al dia pot convertir-se en un problema per a l'economia si no es controla, sobretot a l'estat espanyol i a les portes de la campanya d'estiu.

Per a abordar aquesta situació, el ministeri, sindicats i patronal faran un "estudi detallat" sobre els sectors en els quals s'han identificat problemes.

La UGT-PV responsabilitza l'empresariat de la precarització del sector. El seu secretari general, Ismael Sáez, els culpa d'haver "descuidat la negociació col·lectiva" i, "jugant a la llei de l'oferta i la demanda", haver forçat les persones treballadores a acceptar unes condicions laborals que hui moltes ja no toleren.

L'empresariat consultat per À Punt planteja professionalitzar amb formació un dels sectors més afectats, el de l'hostaleria, per a valoritzar-lo.

Sobre la base de les dades d'Eurostat, però, Espanya és el país del conjunt de la Unió Europea menys afectat en aquesta qüestió. En concret, la proporció de vacants a Espanya se situa entorn del 0,7%, mentre que la mitjana europea supera el 2,5% i en països com Alemanya es troba en el 3,8%.

També et pot interessar

stats