La xilel·la afecta de nou el camp valencià

La Conselleria d'Agricultura ha realitzat noves deteccions de la plaga a la Marina.

Taronges afectades per la xilel·la.
Taronges afectades per la xilel·la.

La Conselleria d'Agricultura ha declarat noves deteccions de xilel·la a la Comunitat Valenciana en el 2020 i ha adoptat mesures fitosanitàries urgents d'erradicació i control per a evitar-ne la propagació. Segons publica aquest dilluns el DOGV, s'ha detectat xilel·la sobre material vegetal de les espècies Cistus albidus, Laurus nobilis, Lavandula angustifolia, Lavandula dentata, Polygala myrtifolia, Prunus dulcis, Prunus armeniaca, Rhamnus alaternus i Rosmarinus officinalis a les comarques del sud.

Les espècies on s'ha trobat la xilel·la procedien dels termes municipals d'Alcalalí, Benigembla, Benissa, Bolulla, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Parcent, Pedreguer, el Poble Nou de Benitatxell, Senija, Tàrbena, Teulada, Xàbia i Xaló, tots a la Marina.

La destrucció dels vegetals s'ha de fer in situ, en un termini màxim de 15 dies a partir de la publicació de la resolució, i s'ha d'eliminar-ne el sistema radicular o desvitalitzar-lo mitjançant un tractament fitosanitari adequat que evite l'aparició de nous brots.

En aplicació de l'article 18.a de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal, es prohibeix la plantació i es recomana l'eliminació (inclosa la disposició en testos o contenidors) d'espècies ornamentals del gènere Polygala, sensibles a aquest bacteri en determinats espais: jardins públics i privats, voreres, bardisses i altres zones enjardinades de les carreteres, autovies i autopistes dins de la zona demarcada a la Comunitat Valenciana, excepte amb l'expressa autorització de la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal.

L'Institut d'Agricultura Sostenible del Consell Superior d'Investigacions Científiques ha confirmat que la subespècie de Xylella fastidiosa detectada a la Comunitat Valenciana és de la classe multiplex.

També et pot interessar

stats