La xifra de llars valencianes amb tots els membres aturats baixa un 13,2% l'últim any

Les últimes dades evidencien que el mercat laboral valencià va mantindre el dinamisme durant l'estiu, però també amb un aprofundiment de la diferència entre homes i dones

Diverses famílies passejant
Famílies passejant / Mariona Gil

A la Comunitat Valenciana hi ha 120.600 llars amb tots els membres actius sense faena, segons les dades de l'última enquesta de població activa (EPA), publicada aquest dijous. Són 11.300 llars més en comparació amb fa tres mesos, però ha baixat en 18.400 llars si es mira el mateix període de l'any anterior, cosa que suposa un 13,2% menys. Fa un any a la Comunitat Valenciana hi havia 139.000 llars amb tots els membres en edat i disposició de treballar desocupats.

Les llars sense cap membre ocupat representen actualment el 5,8% de totes les llars de la Comunitat Valenciana, segons les dades de l'INE publicades en el Portal Estadístic de la Generalitat. Aquest percentatge és superior al del conjunt d'Espanya, on les llars sense cap membre treballant se situen en el 5,1% (977.400 en dades absolutes).

Aquestes són dades que ofereix l'EPA i que completen la radiografia del mercat laboral que cada tres mesos publica l'INE. Les dades evidencien que el mercat laboral valencià va mantindre el dinamisme durant l'estiu, amb un clar increment de l'ocupació, però també amb un aprofundiment de la diferència entre homes i dones.  

Segons les dades de l'EPA que hem sabut hui, durant el tercer trimestre de l'any, 23.300 persones van trobar faena. Aquesta dada situa la xifra total d'ocupats en 2,2 milions. Paral·lelament, vora 23.300 persones es van registrar a les oficines de l'atur per a buscar faena. Això vol dir que ara mateix hi ha al voltant de 342.000 persones aturades. El balanç global és que durant l'últim any l'ocupació a la Comunitat Valenciana ha crescut més d'un 5 %, mentre que l'atur ha caigut quasi un 15 %. Això sí, la bretxa laboral per sexes no para de créixer.

Les dades mostren un repunt en la xifra de parats del 7,3% en comparació amb el trimestre anterior, però en la mirada interanual reflecteixen un descens de la desocupació del 14,65%. L'evolució de la taxa d'atur és ben diferent en homes que en dones. La d'homes se situa en el 10,9%, 0,3 punts menys que el trimestre anterior, mentre que la de les dones arriba al 16,4%, cosa que suposa un augment d'1,8 punts respecte del trimestre anterior. A la Comunitat Valenciana la taxa d'atur es va situar al final del tercer trimestre en el 13, 5%, vora un punt per damunt de la mitjana espanyola.

La taxa de desocupació de les comarques del sud és del 13,6%, de l'11,8% a les comarques del nord i del 13,8% a les del centre. La pitjor evolució s'ha registrat a les últimes, encara que l'atur també ha pujat a les comarques del nord. A les comarques del sud, mentrestant, la taxa d'atur baixa en comparació amb el trimestre anterior.

Baixa en homes i puja en dones

Pel que fa al desglossament per sexes, la taxa d'atur entre els homes s'ha situat al final de setembre en el 10,9%, una dada que baixa en comparació amb el trimestre anterior (0,3 punts menys) i també en la mirada interanual (3,1 punts menys). Per contra, en les dones la taxa de desocupació arriba ja al 16,4%, 1,8 punts més que tres mesos abans, encara que baixa 2,1 punts si es compara amb dotze mesos abans. Les dones de les comarques del centre pateixen la taxa d'ocupació més elevada, un 17,3%.

També et pot interessar

stats