Vora un 10% dels informes de danys en cotxes que reben les asseguradores són fraus

El sector denuncia l’augment dels intents d’estafa i que hi ha màfies especialitzades

Cotxes en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les companyies asseguradores denuncien que nou de cada deu expedients de danys en cotxes són fraudulents. Encara més, afirmen que, més enllà dels casos individuals, hi ha màfies que s'han especialitzat en aquesta classe d'estafes. 

Alguns exemples són de motoristes que declaren haver patit un accident mentre posaven gasolina quan en realitat han caigut fent una carrera il·legal, persones amb incapacitat permanent sorpreses treballant al bar, o un treballador de baixa per un accident greu, però que juga a futbol. Les empreses asseguradores expliquen que mai havien detectat tants fraus en els informes que tramiten. 

Mar Garre, directora de Persones, Comunicació i Sostenibilitat de Línea Directa, afirma en declaracions a À Punt que els fraus estan arribant a màxims històrics perquè quasi el 9% dels informes declarats són, en realitat, intents de frau.  

A la Comunitat Valenciana, la província d'Alacant encapçala el nombre de casos detectats, seguida de la de València i Castelló. El perfil del defraudador és el d’un home jove sense faena o amb un treball precari, indica Garre. 

Però també preocupen les xarxes organitzades que, segons Garre, solen cometre fraus “en carrusel” simulant sinistre, i se centren, sobretot a declarar falses lesions corporals.

Les asseguradores estan sorpreses perquè l'informe assenyala que el 40% dels conductors justifiquen el frau i un 63% no es penedeixen d'haver-lo comés. A més, es manté el frau a la llar, declarant danys anteriors a la firma de la pòlissa com a forma d'estafa més habitual.

També et pot interessar

stats