Vora 65.000 persones van anar a Càritas el 2022 per a buscar faena, un 13,3% més

D'elles, 12.807, una de cada cinc, ha aconseguit accedir a un lloc de treball, ja siga en una empresa del mercat laboral ordinari o en una d'inserció social

Presentació a Albacete de l'informe anual d'Economia Solidària de Càritas
Presentació a Albacete de l'informe anual d'Economia Solidària de Càritas / Manu (Efe)

Durant l'any passat, 64.865 persones en tot Espanya, un 13,3% més que el 2021, han recorregut a l'ajuda de Càritas per a buscar una faena i van participar en el seu programa d'ocupació, que va des de l'orientació laboral fins a la intermediació amb les empreses, segons l'informe anual d'Economia Solidària de l'organització, publicat aquest dijous.

D'elles, 12.807, una de cada cinc, va aconseguir accedir a un lloc de treball, ja siga en una empresa del mercat laboral ordinari o en una d'inserció social, dirigides a persones amb dificultats per a accedir a una ocupació.

Encara que Càritas celebra que una de cada cinc persones accedisca a un lloc de treball, el seu director d'Acció Social, Francisco Lorenzo, incideix que l'ocupació a soles no és suficient. "Una ocupació sense cognoms no garanteix una inclusió i unes condicions de vida dignes. No val qualsevol mena d'ocupació", ha ressaltat.

Per això, els programes d'inserció sociolaboral i d'economia solidària de l'organització, dirigits a persones amb problemàtiques socials, s'orienten més a "ensenyar a pescar" que a tractar de cobrir les necessitats bàsiques.

La nostra experiència ens demostra que la gent es vol guanyar la vida dignament. La gent no vol ajudes; vol incorporar-se a un mercat laboral que l'aculla i que li done oportunitats Francisco Lorenzo - Director d'Acció Social de Càritas

Les 67 iniciatives d'economia social de Càritas han generat 2.373 llocs de treball relacionats amb l'activitat tèxtil, la gestió ambiental i de residus, la neteja i la restauració, entre altres.

D'elles, 2.125 tenen un contracte d'inserció per a aprendre un ofici, o posar-lo en pràctica després d'una formació, abans de llançar-se al mercat laboral ordinari.

Càritas destina 117,5 milions d'euros a les iniciatives d'economia social

L'organització de l'Església va destinar l'any passat 35,3 milions d'euros a "itineraris" d'inserció sociolaboral. Aquests programes duren entre sis mesos i tres anys i permeten que algú que entra amb "més vulnerabilitat", sense una formació adequada, isca amb "més fortalesa", ha explicat Lorenzo.

La majoria dels participants en els programes d'ocupació són dones (64%), de més de 45 anys (39%) i amb estudis bàsics (38%). Per la seua procedència, el 52% són ciutadans estrangers extracomunitaris, el 43%, espanyols, i el 5% restant, europeus.

En total, Càritas Espanyola ha dedicat 117,5 milions d'euros a totes les seues iniciatives d'economia social, que, a més de la inserció sociolaboral, inclouen altres programes d'ocupació i de comerç just.

També et pot interessar

stats