Viticultors valencians aconsegueixen entrar per primera vegada en la DO Cava

Una candidatura conjunta guanya un representant entre els dotze membres d'aquest organisme que durant els 36 anys d'història havia estat copat per empresaris catalans

El cava valencia encara el millor Nadal de la seua historia
Cava valencià, en arxiu

El consell regulador de la Denominació d'Origen Cava tindrà per primera vegada entre els seus dotze membres un representant no català en els seus 36 anys d'història. Això ha sigut possible després que la candidatura conjunta presentada per viticultors valencians i extremenys, en concret de Requena i Almendralejo, haja aconseguit una vocalia. El representant serà el conseller delegat del celler de Requena Dominio de la Vega, Fernando Medina.

Així ho han avançat aquest dijous en una roda de premsa a Mèrida (Badajoz), el president d'Apag Extremadura Asaja, Juan Metidieri, i Juan Antonio Álvarez Lázaro, de la Comunitat de Llauradors i Ramaders d'Almendralejo (Clygal), que ocuparà aquesta vocalia a partir de 2024, durant dos anys, en virtut de l'acord assolit amb Requena, que s'asseurà en el consell els dos primers anys del mandat.

Les eleccions s'han fet per a renovar els dotze membres del consell regulador. El cens de tot Espanya està format per 2.903 agricultors amb dret a vot, dels quals 282 estan censats a Almendralejo. D'ells ha votat el 169, tots ells a favor de la candidatura conjunta amb Requena, menys un que ha votat a favor de Viticultors del Cava, la qual cosa suposa una participació del 60%. A Requena han votat 214 dels 431 censats, el 49,65%, d'ells 208 a la candidatura conjunta, i cinc a la de productors catalans.

Aquesta candidatura ha aconseguit també alguns vots més en altres territoris, com els tres emesos a Cariñena, dos dels tres que hi havia a Logronyo i un a Sant Martí Sarroca i un altre a Sant Sadurní.

En total, en el cens B, que reparteix un màxim de tres representants en el consell, la candidatura Viticultors del Cava ha obtingut 712 vots, i la conjunta entre Requena i Almendralejo, 383.

Almendralejo produeix 6,5 milions de botelles de cava a l'any, i Requena prop de 10 milions, dels 250 milions que es produeixen a tot Espanya.

Una fita històrica

Álvarez Lázaro ha donat les gràcies a tots els votants que han permés aquesta "fita històrica enorme". Una vegada dins del consell, es marquen com a primer objectiu poder ser escoltats, ja que fins ara "tota la normativa ens ha vingut imposada" durant els 36 anys d'existència de la DO, en els quals els viticultors i els cellers de Catalunya han copat tots els llocs.

En qualsevol cas ha subratllat que arriben al consell "per a sumar, no hi ha cap guerra ni discrepància". "Hi venim a aportar el nostre gra d'arena i a comprendre certes decisions, que segurament quan se'ns expliquen comprenem molt més com funciona aquesta DO", ha defensat.

En un sentit semblant s'ha pronunciat el president de la sectorial del vi de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, José Miguel Medina. Aquest ha destacat que el fet d'haver aconseguit una vocalia "és una fita per als nostres productors i elaboradors comptar amb aquesta representació, que permetrà que tinguem veu i vot per a traslladar les nostres problemàtiques, demandes, interessos, necessitats i propostes".

"El sector cooperatiu pretenia des de feia any aquest objectiu, i ha sigut capaç de generar els acords amb els representants extremenys i amb elaboradors d'empreses no cooperatives per a presentar a les eleccions una candidatura sòlida i amb possibilitats d'èxit", ha valorat.

Mollà es mostra satisfeta

La notícia ha sigut també molt ben rebuda des de la Generalitat. La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, s'ha felicitat per l'entrada de Requena en la DO Cava. La responsable agrària valenciana ha remarcat també l'esforç dels viticultors de la zona de Requena i ha recordat que la Conselleria ha estat acompanyant i donant suport a aquesta candidatura conjunta.

També et pot interessar

stats