La Xina anuncia una investigació a Europa per competència deslleial en les exportacions de porc

La Comunitat Valenciana seria de les més afectades, ja que exporta al gegant asiàtic vora un 20% de la producció

Sector porcí a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El sector porcí valencià no vol convertir-se en cap de turc de les guerres comercials entre la Unió Europea i la Xina. El país asiàtic ha anunciat este dilluns que obri una investigació per competència deslleial en les exportacions europees d'este producte. Un moviment que s'interpreta com una represàlia als aranzels al cotxe elèctric xinés anunciat per la Unió Europea la setmana passada.

Hi ha preocupació en el sector, ja que la Comunitat Valenciana exporta al gegant asiàtic vora un 20% de la producció. De moment, Pequín ha obert una investigació que podria durar mesos per si hi ha competència deslleial i amenaça d'imposar mesures antidúmping per a la indústria del porc. Seria la sentència per a un sector ja en la corda fluixa. “No es vendran molts cotxes de la Xina a Europa i al sector industrial europeu de cotxes els anirà molt bé, però mataran els llauradors, i en este cas els valencians, per allò que venem a la Xina”, manifesta Cristóbal Aguado, president d’AVA-Asaja.

Espanya és el líder en la indústria del porc a Europa i el primer proveïdor del mercat xinés. El ministre vol evitar per tots els mitjans una guerra aranzelària. “Les guerres comercials no són bones per a ningú, i especialment en relació amb els productes agroalimentaris, no són bones per a la ciutadania”, diu el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació. 

De fet, el porcí és, dins del sector ramader, el que més pes té a la Comunitat Valenciana. Per províncies on més presència hi ha és a Castelló. Les organitzacions agràries ja parlen de compensacions si la Xina consuma l'amenaça. “Demanarem que hi haja compensacions econòmiques a un sector que es veurà afectat per un conflicte que no és ramader ni alimentari”, explica el secretari general de la Unió Llauradora, Carles Peris. I les compensacions serien milionàries. L'any passat Espanya va exportar a la Xina 560.000 tones de productes de porc per valor de més de 1.200 milions d'euros.

També et pot interessar

stats