VIDEO | Illueca desvincula Puig de l’operació amb el Grupo Zeta

El director de l’IVF assegura que no va ser “un quitament” sinó la venda d’un actiu tòxic, i nega cap conflicte d’interessos.

El director de l’IVF, Manuel Illueca, durant la compareixença a les Corts

El director general de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha desvinculat el president de la Generalitat, Ximo Puig, de la reestructuració del deute d’1,3 milions d'euros d'Editorial Prensa Ibérica per a comprar el Grupo Zeta. Així, ha subratllat que ha sigut una decisió “autònoma” i sobre la base de criteris “estrictament tècnics”.

El director d’aquesta institució ha descartat que el Consell aprovara el decret de reglament de l’IVF el mes de març passat ad hoc per a una operació financera que “no va ser un quitament”, sinó la venda d’un actiu tòxic “exactament en les mateixes condicions” que la resta del conglomerat bancari privat que tenia participació. Així mateix, ha assegurat que aquesta operació no ha costat un sol euro als valencians i valencianes. “Hem recuperat fins a l’últim euro dels prèstecs partidistes concedits per l'anterior govern del PP a aquest grup: els sis milions prestats inicialment més 297.000 euros a favor dels contribuents”.

Illueca ha atribuït les contínues pèrdues, l’incompliment de pagaments i les reestructuracions de la societat a una herència del govern del Partit Popular, que “mai hauria d’haver atorgat aquest préstec polític” el 2005. “L’actual política de riscos mai hauria permés la concessió de les operacions, a causa dels signes de debilitat financera del grup”, ha asseverat durant la compareixença voluntària. Illueca ha lamentat que els criteris de selecció de projectes d’inversió “no sempre han inspirat la bona gestió pública” i, segons considera, aquest context va facilitar la concessió d’operacions “políticament motivades, contràries a la praxi bancària més elemental”. 

El cap de l’institut financer ha exposat les pèrdues en préstecs, avals i derivats financers que s’han acumulat en els últims 20 anys i que ascendeixen a 665 milions d’euros. “En aquest context rebem l’oferta de Prensa Ibérica Media pels crèdits del Grupo Zeta i el Periòdic de Catalunya”, ha afegit, a banda d’assegurar que no havien rebut cap altra oferta per un deute que superava el milió d’euros. 

Per a explicar aquest quitament, Illueca s’ha traslladat dos anys arrere, moment en què una empresa consultora independent va plantejar diversos escenaris respecte a la solidesa del grup. L’informe argumenta que, en el millor dels casos, l’IVF recuperaria un 60% del deute i, en un escenari de liquidació, entre el 13% i el 38%. “Passen de 393 a 132 milions d’ingressos en deu anys, i la crisi es precipita a partir de l’any 2018”, ha expressat, a més d’afegir que és en aquest context en què es valora positivament l’oferta rebuda.

Les Corts rebutgen el recurs del PP 

La Junta de Síndics de les Corts ha rebutjat el recurs de reposició del PP, que demanava que se’ls remetera l’expedient referent a aquesta venda. El síndic socialista, Manolo Mata, ha explicat que el lletrat competent ha considerat que no s’ha vulnerat cap dret dels diputats perquè encara s’està en període d’obtindre la documentació.

Mata ha indicat que “el punt important” era que es produïra la declaració d’Illueca i no la de Puig ja que, segons ha valorat, el president “no ha intervingut” en el procediment i és accionista minoritari d’una empresa que “no ha negociat res amb l’IVF”.

“Des de la transparència, la veritat i el fet que mai s’ha ocultat res, el president de la Generalitat estava, està i estarà molt orgullós de tindre una participació en un mitjà comunicació, com a periodista que és”, ha sentenciat Mata. La portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha coincidit amb el socialista que “no hi ha dubte de legalitat” en el procediment.

La diputada d’Unides Podem, Beatriu Gascó, ha assenyalat que han donat suport a la desestimació del recurs després que el lletrat major haja afirmat “amb rotunditat” que no hi ha cap mena de vulneració del reglament de les Corts.

La síndica del PP, Isabel Bonig, ha lamentat “el corró del PSPV, amb el silenci còmplice de Compromís i Podem”, i ha avançat que quan reben per escrit el rebuig al seu recurs de reposició estudiaran acudir als tribunals “per vulneració de drets fonamentals”. Bonig ha manifestat que Puig és un “covard” perquè, si no tinguera res a amagar, explicaria “la utilització de diners públics per a rescatar empreses privades i condonar 1,3 milions” a una empresa en què “té interés”.

La diputada de Ciutadans, Mercedes Ventura, ha indicat que és “vergonyós” que el Consell no facilite la documentació i ha acusat el president d’amagar-se darrere d’Illueca “per a no respondre a les seues responsabilitats”.

Per a la portaveu de Vox, Ana Vega, és una “falta de vergonya total i una falta de qualitat política” que el Consell no haja facilitat als diputats documentació, i s’ha sumat a les exigències perquè Puig comparega.

També et pot interessar

stats