VIDEO | El granís causa pèrdues de prop de 3 milions en cítrics, caqui i raïm a la Ribera Alta i a Utiel-Requena

La Unió demana agilitzar el peritatge i una indemnització del mal real en funció de les exigències comercials.

Les tempestes de granís han causat pèrdues en els cultius de la Ribera Alta i Utiel-Requena

Les tempestes de granís de dimarts i dimecres han causat pèrdues d'entre 2,2 milions i 3 milions d'euros en els cultius de cítrics i caqui de la Ribera Alta, i també han afectat el raïm d'Utiel-Requena, segons les dades de la Unió de Llauradors i de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja).

El cultiu dels cítrics de la Ribera Alta s'endú la pitjor part, amb 1,5 milions d'euros de pèrdues. Són taronges València encara pendents de collir i d'altres varietats primerenques que tenien un calibre més gran. Les segueix el caqui, amb pèrdues de prop de 800.000 euros, al qual la pedra també causarà una parada de la saba que comportarà la possible caiguda de la fruita. La zona afectada a la Ribera Alta és d'unes 1.250 hectàrees.

D'altra banda, la tempesta també ha deixat notar els efectes a la comarca d'Utiel-Requena, amb una superfície afectada de 10.000 a 15.000 hectàrees. Les varietats més primerenques de raïm com garnatxa i chardonnay, que estaven més avançades, són les més perjudicades. El raïm de vinificació ha registrat danys importants a explotacions d'Utiel i del llogaret de Sant Antoni. En algunes zones, la pedregada ha afectat el 70% de la producció, segons AVA-Asaja.

Respecte a l'ametla, no s'observa que haja caigut a terra, encara que, segons la Unió, caldrà esperar a veure l'evolució, mentre que en l'olivera hi ha hagut una caiguda rellevant de flor que causarà danys importants en la producció, igual com en cereals, .

La Unió demanarà agilitzar el peritatge a càrrec d'Agroseguro, i una taxació i indemnització del mal real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida.

Utiel treballa a la plaça de La Puerta del Sol per a reposar l'empedrat

D'altra banda, operaris de l'Ajuntament d'Utiel treballen aquest dijous a la plaça de La Puerta del Sol del municipi per a reposar "com més prompte millor" l'empedrat que va fer malbé el granís. El carrer del Canonge Muñoz quedarà tancat al trànsit fins a acabar l'obra.

També et pot interessar

stats