Consum obri una investigació a les principals plataformes de lloguer turístic

L'objectiu és vigilar estos espais, on els apartaments sense llicència es publiciten amb impunitat

Consum investiga les plataformes d'apartaments turístics / À Punt NTC

El Ministeri de Consum ha obert una investigació a les principals plataformes de lloguer turístic en diferents ciutats espanyoles per a controlar els usos il·legals, després que diverses autonomies es queixaren d'estes irregularitats. Vol acabar amb els apartaments d'este tipus sense llicència a colp de sanció, perquè assegura que la seua activitat perjudica consumidors i usuaris.

Julián Tío, portaveu d'Avacu, ha explicat que suposen "una falta de garanties per als contractes que subscriuran els consumidors". En eixe cas, ha indicat, "l'usuari haurà de reclamar. Si l'apartament és legal, serà més senzill que si és il·legal".

La Direcció General de Consum ha enviat requeriments a les plataformes de lloguer turístic per a obtindre informació sobre les vivendes que s'hi anuncien. "Ara mateix, quan el consumidor hi accedeix, pot veure el nombre de la llicència i comprovar si està o no legalitzat", ha indicat Tío. Però, fins que no concloga la investigació del ministeri, no es coneixeran les dades.

Estes plataformes podrien ser un espai on els apartaments sense llicència es publiciten amb impunitat. Fa una setmana, la consellera de Comerç i Turisme, Núria Montes, va manifestar que "la competència recau a les comunitats autònomes i nosaltres sí que estem modificant la normativa que contribuïsca a lluitar, sobretot, contra l'economia submergida que es comercialitza a través d'este tipus de plataformes".

El focus es dirigeix a grans arrendadors o empreses que gestionen grans quantitats de pisos turístics. L'objectiu de l'administració és verificar si estan incorrent o no en pràctiques comercials deslleials per publicitar vivenda turística sense llicència. Si la cosa acaba en expedient sancionador, la multa pot arribar als 100.000 euros.

La Comunitat Valenciana, segona autonomia amb més habitatges d'ús turístic

La Comunitat Valenciana tenia al tancament de febrer 59.413 habitatges d'ús turístic, el segon major volum per comunitats autònomes i que representa l'1,81% del total d'habitatges censats. Per davant queda Andalusia, amb 82.454 cases. La taxa arriba al 10% en municipis com Xàbia, Benitatxell i Calp.

Espanya comptava al tancament de febrer amb 351.389 habitatges d'ús turístic, l'1,3% del parc total de cases, segons les últimes xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que constata una tendència creixent, més acusada en la temporada d'estiu.

També et pot interessar

stats