Comença la temporada d’esquilada de les ovelles al Maestrat

La llana vella que s'obté ha deixat de ser un producte rendible i els ramaders no saben com desfer-se'n

Esquilen les ovelles d'una granja d'Ares del Maestrat / À Punt NTC

Animals com les ovelles també pateixen la calor de l’estiu. Al Maestrat ja ha començat la campanya d'esquilar, han arribat les colles especialitzades que poden llevar la llana de 180 animals cada dia. El problema està que la llana vella que s'obté ha deixat de ser un producte rendible i els ramaders no saben com desfer-se'n. 

En una granja d'Ares del Maestrat les ovelles ja estan preparades per a ser esquilades. Els esquiladors venen de Caudete de las Fuentes, són especialistes i poden esquilar quasi 200 ovelles cada dia. “És un treball molt complicat, fa falta molta experiència”, assegura l’esquilador Julio Rozalén. 

D'esquiladors nacionals ja en queden molt pocs i els han substituït operaris que venen de l'Uruguai. La campanya és necessària per al benestar de l'animal, perquè els isca la llana nova i els netege la pell. El problema és què fer amb la vella. Abans era rendible vendre-la, però ara no i, a més, és un residu molt difícil de reciclar. “És un dels grans problemes que tenim els ramaders, perquè no té cap eixida i fins i tot tampoc podem donar-la”, assegura Juli Bayot. 

Als ramaders no els ixen els comptes. El preu del quilo de llana està per terra, a 0,03 cèntims el quilo i esquilar una ovella en costa 1,20. La llana és considerada com un residu i l'han de retirar empreses especialitzades.

També et pot interessar

stats