Vicent Soler: “Que Bildu col·labore és una victòria pòstuma d'Ernest Lluch”

El conseller creu que la reforma del finançament autonòmic és “més peremptòria que mai”.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler / À Punt NTC

El debat sobre la reforma del finançament i sobre els pressupostos autonòmics i estatals marquen l'activitat política d'aquest mes. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha estat en Les notícies del matí on ha assegurat que tant uns com altres són fonamentals per a poder encarar els anys vinents de la millor manera possible, atesos els temps difícils de pandèmia que estem vivint.

Soler s'ha volgut desmarcar dels històrics socialistes nacionals i ha opinat que el fet que Bildu col·labore perquè s'aproven els pressupostos generals de l'Estat és positiu i “una victòria pòstuma d'Ernest Lluch”. Precisament, aquest 2020 es compleixen vint anys de l'assassinat de l'economista i rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo; i Soler l'ha volgut recordar citant-lo, ja que Lluch assegurava que el que volia era que “deixaren les armes i agafaren les urnes”.

“La reforma del finançament és més peremptòria que mai”

L'altre tema que marca l'agenda política és la cerca d'un acord amb el govern central i la resta de comunitats autònomes d'una reforma del finançament. En eixe sentit, el conseller ha assegurat que ara “és més peremptòria que mai” i que “el canvi de model de finançament ja no es pot retardar més”.

No obstant això, ha explicat que per a equilibrar la falta d'ingressos d'aquesta via, pactaren demanar un fons d'anivellament i/o un dèficit asimètric, perquè així, és l'única forma en què podria aspirar “a tindre els ingressos per càpita que toquen”. Aquest fet suposa, com ha explicat, que continue augmentant el deute perquè “no volem maltractar els habitants de la Comunitat Valenciana”.

Per tot això, Soler ha recordat que aquest dimecres es manifesten per seguir reclamant el que “ens correspon”. El conseller ha insistit en el fet que ho faran sempre seguint la normativa sanitària d'una pandèmia de la qual, ha afirmat, que a la Comunitat Valenciana s'han fet les coses bé, però que amb més recursos es podrien haver fet encara millor.

Que paguen més els que més s'han beneficiat de la crisi

Vicent Soler també ha parlat sobre els pressupostos autonòmics. Enmig de tota la revolta sobre les errades en aquests i les disputes internes en el si del Botànic, Soler ha explicat que es tracta d'una situació normal, d'una discussió com la que tenen la resta de governs del món.

Sobre les reunions de Ximo Puig i el suport de Ciutadans als comptes autonòmics, el conseller ha apel·lat a les paraules de la portaveu del grup a les Corts, Ruth Merino, qui va dir que volien contribuir a millorar la situació i que l'única manera era no votar en contra.

Entre les principals modificacions dels nous pressupostos hi ha apujar els impostos a les rendes de més de 140.000 euros. En eixe sentit, el conseller ha explicat que s'han alterat les càrregues fiscals en funció de la situació actual perquè “els que han guanyat més han de ser conscients que han d'aportar més”.

Tot i que la contribució d'aquesta pujada dels impostos es calcula que serà “simbòlica”, d'aproximadament uns 23 o 24 milions d'euros per a les arques autonòmiques, Soler creu que és un fet que ajudarà els sectors més vulnerables de la societat amb les bonificacions que se'ls estan atorgant.

També et pot interessar

stats