Les vendes en el sector del taulell van créixer un 4% el 2019

La indústria espanyola de la ceràmica és el sector que major superàvit aporta a la balança comercial estatal.

Les vendes en el sector del taulell van créixer un 4% el 2019
Les vendes en el sector del taulell van créixer un 4% el 2019

La patronal del sector del taulell, Ascer, es fa forta en Cevisama. L'any 2019, amb menys producció (-5%), les vendes en el sector van créixer un 4 per cent, fins als 3.740 milions d'euros. Així, la indústria espanyola de la ceràmica és el sector que major superàvit aporta a la balança comercial espanyola. A més, és el que major superàvit aporta a la balança comercial espanyola. De fet, ha creat 450 ocupacions netes el 2019, un any en què hi ha hagut 1.200 treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació, 400 per acomiadaments i 600 més amb mesures d'ajust de caràcter temporal.

La indústria taulellera espanyola, que exporta el 75% de la producció, ha crescut un 3% en exportació el 2019 (2.800 milions), amb increments del 17% als Estats Units i el Canadà, segon mercat en l'actualitat i una de les apostes del sector per a aquest exercici.

Com a principal destinació de les exportacions se situa França, que ha crescut un 8%, seguida pels Estats Units i el Canadà en segon lloc, el Regne Unit ( 6,7%), Itàlia ( 3%), Alemanya (-2,3%) i el Marroc ( 15,5%). L'Aràbia Saudita, Israel i Rússia han reduït les compres de taulell, en el primer cas fins a un 15%.

El mercat nacional, amb un increment del 8% i 940 milions en vendes, continuarà creixent fins als 1.000 milions enguany, segons les previsions del sector, que reflecteixen una estabilitat del consum nacional, malgrat la inestabilitat i la inactivitat política registrada.

Reclamen un pacte d’Estat per a la indústria

El president de la patronal Ascer, Vicente Nomdedéu, ha alertat de l’auge d’un “feroç proteccionisme” que dificulta cada vegada més la competitivitat de la indústria taulellera. Així, ha reclamat un pacte d’Estat per a la indústria que done suport a la inversió en innovació.

“La indústria espanyola perd pes en el PIB respecte a la UE i, si volem aconseguir el 20% d’industrialització, des del 12% actual, és necessari un pacte d’Estat per la indústria que done suport al teixit industrial, reduïsca les traves quotidianes, impulse la competitivitat i done suport a la inversió en innovació”, ha reclamat.

D’altra banda, Nomdedeu ha lamentat que és estrany el mes que no detecten algun obstacle al comerç. Segons ell, aquesta conjuntura està penalitzant les exportacions en el cas del Pròxim Orient, el que pitjor està funcionant per a les vendes ceràmiques amb un descens del 12,3% el 2019.

També et pot interessar

stats