Cada vegada més restaurants cobren per fer un reserva i no presentar-se

El sector al·lega falta de compromís per part de la clientela, cosa que els suposa un perjuí econòmic

Una taula reservada per a un grup de clients / À Punt NTC

La política de cancel·lació de reserves és una pràctica que els restaurants amb estrela Michelin practiquen des de fa temps, però ara s’està estenent a tot el món de la restauració. Consisteix a aplicar un multa per fallar a una reserva sense avisar.  Pablo Margós, cap executiu del grup Gastrotiquet conta que fins que començaren a aplicar-la, els queien un 20% de les reserves de gent que directament no es presentava, sense telefonar per a avisar, fent que en molts casos, no es puga reassignar la taula i es perda un servei. Per això començaren a aplicar la política de cancel·lació, però només quan no s’avisa que no s’acudirà, si es notifica amb temps, no es cobra res, puntualitza.  

"El sou del personal en un restaurant com el nostre suposa entre un 40% i un 45% dels ingressos totals d'un mes. L'energia d'enguany, entre un 10% i un 12%. El menjar és més d'un 30%", ha explicat Ricard Camarena, xef i empresari, per assenyalar les pèrdues que assumeixen. "Gent que estava malalta o en un embós, de colp i volta s'ha curat miraculosament o han arribat a l'hora", ha afegit el cuiner.

"Hi ha poca formalitat i nosaltres fem un treball darrere per al client. Encara que la gent no vinga, nosaltres fem la preparació del producte", ha afegit Raúl Resino, també xef i empresari.

Des de Facua alerten que, segons els casos, es tracta d'una pràctica abusiva. El seu secretari general a la Comunitat Valenciana explica que no és una mesura recíproca, perquè quan, a la inversa, el restaurant no compleix amb els serveis o la qualitat del menjar no hi ha una compensació per a la clientela.

De moment, la justícia ha donat la raó a la restauració, ja que aquesta setmana un jutjat de Sant Sebastià ha dictaminat a favor del restaurant Amelia, un establiment amb dues estreles Michelin, per haver cobrat 510 euros a tres comensals que reservaren taula, però que no hi acudiren.

També et pot interessar

stats